Osijek
S IVANOM I ANJOM DO ZDRAVE PREHRANE

Ciljana populacija su vrtići i škole te sportaši i rekreativci
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Preferiraju obroke spravljene od sezonskih namirnica, lako nabavljivih i s domaćih OPG-ova ili tržnica na našem području

Kada u konkurenciji 40-ak natjecatelja vaša poduzetnička ideja bude među prve tri na području cijele Osječko-baranjske županije, onda to sigurno znači da ste pogodili s odabirom i da imate sve predispozicije za uspješnu poslovnu budućnost.

Tako bi bar trebalo biti, no puno je tu još odricanja i sreće potrebno da posao zaživi i održi se, posebno na našem, hrvatskom tržištu. Svjesne su toga i dvije mlade Osječanke Anja Bašnec i Ivana Sović, magistre nutricionizma i znanosti o hrani i vlasnice obrta za nutricionističko savjetovanje Nutrika, koje su prije deset dana osvojile treću nagradu na tradicionalnom projektu naše županije Najbolja poduzetnička ideja za 2019. godinu. Iako financijski dio nagrade u visini od četiri tisuće kuna nije pretjerano nadahnjujući, ono što je za mlade poduzetnice i njihov posao sada bilo najvažnije ipak jest njihov izlazak u javnost, malo besplatnog marketinga i dobrih preporuka koje nosi i ovo priznanje. Na njegovoj dodjeli u svečanoj dvorani zgrade Županije djevojkama osmijeh nije silazio s lica, zadovoljno su i strpljivo odgovarale na sva novinarska pitanja, ali i s drugim uspješnim poduzetnicima rado razmjenjivale ideje i iskustva nužna za uspješnu budućnost. Već se tada vidjela njihova spremnost i želja da uspiju u svome naumu jer su svjesne da je upravo to ono što najviše vole, ono za što su školovane i na kraju da je to ono što najbolje znaju raditi. A riječ je o obrtu čija je osnovna funkcija educirati i praktično učiti ljude o pravilnoj prehrani, pravilnom rasporedu obroka i njihovoj količini.

Volontirale u vrtićima
Iako su i Anja i Ivana završile isti studij Prehrambene tehnologije u Osijeku, upoznale su se tek nakon njegova završetku, u vrijeme dok su volontirale po osječkim vrtićima i školama na radionicama o prehrani ili se pak družile po znanstvenim i stručnim kongresima gdje su istraživale i usavršavale svoje znanje o nutricionizmu. Bile su svjesne da bi se tim poslom bilo jednostavnije i unosnije baviti u inozemstvu, no ipak su odlučile prihvatiti izazov te ostati i pokušati promijeniti svijest svojih sugrađana i svih drugih ljudi o potrebi mijenjanja prehrambenih navika.

- Tijekom volontiranja te kroz brojne kontakte i stručno osposobljavanje na Zavodu za javno zdravstvo na Odjelu za kvalitetu prehrane uvidjele smo da postoje velike mogućnosti gdje možemo iskoristiti naša znanja. Ciljanu populaciju vidjeli smo među djecom, predškolskom i školskom, među sportašima i rekreativcima za koje smo već izrađivali planove prehrane - govore gotovo u isto vrijeme Ivana i Anja, koje smo posjetili u prekrasno, otmjeno i vrlo ukusno uređenom radnom prostoru smještenom u Šamačkoj ulici.

Kada su se dobro upoznale i vidjele da skupa odlično funkcioniraju, 2018. godine su sa Zavoda za zapošljavanje uzele poticajna sredstva za samozapošljavanje i tim sredstvima pokrenule obrt.

- Odlučile smo se za izradu individualnih planova prehrane, vođenje radionica kuhanja i dostavu hrane. Klijenti su nam svi oni koji žele imati zdrave prehrambene navike i na taj način postati gospodari svoga tijela - kaže Anja i dodaje kako trenutačno imaju 50-ak stalnih klijenata među kojima je najviše onih koji traže individualni pristup zdrave prehrane.

Osoba treba dogovoriti prvi susret ovdje kod nas gdje mi od nje doznajemo sve o dotadašnjim prehrambenim navikama kao i koje namirnice u kojim količinama i u koje vrijeme konzumira, nastavlja Ana i pojašnjava kako nakon toga slijedi mjerenje na "super vagi", koja uz mjere mišićnog, koštanog i masnog tkiva pokazuje još dosta drugih parametara na osnovi kojih se radi probni jelovnik za sljedećih sedam dana. Nakon isteka tjedna ponovno saslušamo klijentova iskustva, što je bilo dobro, a što bi eventualno želio promijeniti. Kada to sve uzmemo u obzir, radimo veliki jelovnik za sljedećih mjesec dana uz koji dobije popis namirnica koje treba koristiti, recepte s fotografijama, upute o načinu njihove termičke obrade, ali i o mjestu gdje namirnice može nabaviti ili pak o načinu na koji valja kvalitetno čitati deklaracije tih namirnica.

Siromašni obroci
To, međutim, nije nimalo jednostavno premda su ljudi danas svjesni da se ne hrane dobro. Prema riječima naših "domaćica" ljudi se, prije nego što se jave njima, koriste internetom i posjećuju hrpe portala koji se paušalno i potpuno neprofesionalno bave nutricionizmom.

- Današnji brzi način života, očekivanja i potrebe su sve veći, a sve se odrađuje s nogu te tako i ishrana za posljedicu imaju stres koji izaziva mnoge bolesti. Ne razmišlja se o zdravoj prehrani, dnevno se jede jedan ili dva nutritivno siromašna obroka i uopće ne slušamo jesmo li gladni - opisuje Ivana današnje stanje svijesti naših poslovnih ljudi te naglašava kako je važno sve raditi umjereno i raznoliko.

Preferiraju sezonske obroke, odnosno obroke spravljene od sezonskih namirnica lako nabavljivih i to uglavnom s domaćih OPG-ova ili tržnica u našem području. Želja im je stvoriti mrežu namirnica od polja do stola organske ekoproizvodnje i povezati se sa što više tradicionalnih proizvođača hrane s našeg područja. Planovi su veliki te bi tako željele postati mjesto na kojemu će se organizirati zanimljive inovativne radionice kuhanja na tjednoj i mjesečnoj bazi gdje možeš doći i sam, ali i s ekipom. Gdje dobiješ nove zanimljive ideje, naučiš kako namirnice termički obraditi, kako pri tome sačuvati njihovu nutritivnu vrijednost i usavršiti svoju vještinu kuhanja. Također, i oni koji žele imati kvalitetan nutritivno vrijedan i bogat kuhani gablec mogu doći u Nutriku ili pak naručiti dostavu za sebe, ali i neka manja događanja, domjenke.

S obzirom na entuzijazam s kojim su ušle u ovaj posao, na znanje kojim raspolažu i volju koju imaju ne sumnjamo da će Ivana i Anja u njemu vrlo brzo i uspjeti.

Tomislav Prusina
RECEPT ZA “SALATU ZA DOBRA CRIJEVA”
Jedno od omiljenih jela među korisnicima usluga Nutrike je i “salata za dobra crijeva”, čiju su pripremu i recepturu naše sugovornice otkrile samo za čitatelje Glasa Slavonije: 30 g smeđe leće, 30 g korijena celera, 1 mladi luk (bijeli i zeleni dio), pola jabuke, šaka matovilca, pola šake oraha, 2 žličice soka limete, žličica maslinova ulja, soli i papra po želji.

Isprati leću pod mlazom hladne vode, kuhati u trostruko više vode, oko pola sata. Naribati korijen celera, narezati mladi luk na kolutiće, jabuku na kockice. Kad je leća gotova sve pomiješati u zdjeli, dodati matovilac, orahe, sok limete i maslinovo ulje te začiniti po želji.
ANJA NA BALET, A IVANA NA PLANINARENJE
Anja i Ivana vrlo su aktivne i u svoje slobodno vrijeme. Anja je u baletu od osnovne škole i trenutačno priprema nastup u osječkom HNK-u.

- Zbog baleta sam i upisala PTF jer sam željela znati kako najbolje hraniti tijelo kako da bude pokretno, vitalno i spremno za duge napore. Ples i hrana idu zajedno - kaže Anja.

Ivana je odmalena članica PD-a Bršljan - Jankovac.

- Kombiniramo obroke da izdržimo napore koje iziskuje intenzivno penjanje. Planiramo napraviti prijedlog kako opremiti ruksak nutritivno bogatom i kvalitetnom hranom i namirnicama te to predstaviti svima koji se bave ovim hobijem. A čini se da ih je sve više kod nas - tvrdi Ivana.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI GRAD, OMILJENO MJESTO ZA ŽIVOT

Gradska četvrt kojoj je sve na dohvat ruke

2

OSJEČANI SU SE OPUSTILI

I dok je Kopika puna, plaže duž jadranske obale puste

3

MJERA ŠTEDNJE: UMJESTO UČENICIMA, 110.000 KUNA GOSPODARSTVENICIMA

Grad ove godine neće nagraditi najmaturante!