Regija
MLADA ANA MARIA STANKOVIĆ NESVAKIDAŠNJI JE KULINARSKI TALENT

Uživa u pripremanju “finger fooda” jer traži kreativnost
Objavljeno 10. veljače, 2020.
VINKOVCI

Ana Maria Stanković 23-godišnja je Vinkovčanka i kulinarski majstor što je, unatoč mladosti, dokazala na brojnim kulinarskim natjecanjima diljem Hrvatske, ali i Europe. Ne voli puno pričati o sebi, ali ističe kako je nakon prvih kuharskih koraka koje je napravila s mamom u obiteljskoj kuhinji kao osnovka, kada je i otkrila ljubav prema kuharstvu, najviše naučila u Srednjoj strukovnoj školi, gdje je, kaže, imala odlične profesore, a uz školovanje išla je i na mnogobrojna natjecanja.

- Obožavala sam školu, posebice praktični rad u školskoj kuhinji, i sve to je rezultiralo odličnim uspjehom kroz cijelo školovanje. Uživam u pripremanju "finger fooda" jer zahtijeva kreativnost koja me opušta. Cilj mi je promicati lokalne namirnice svoga kraja te tako pokazati kreativnost i izraziti osjećaje. Kod kuće najćešće kuham tipična slavonska jela. Volim pripremati slastice i slastičarstvo, ali je kuhanje ipak moja veća ljubav. Vidim se i u budućnosti u ovom poslu jer je to moj životni put - kaže Ana Maria dodajući kako je dosad bila na mnogo natjecanja, ali posebno je ponosna na 25. natjecanje na kojemu je sudjelovala, 13. Dane hrvatskog kulinarstva održane u drugoj polovici prosinca u Varaždinskim Toplicama, gdje je postala, drugi put, prvakinja Hrvatske u kulinarstvu, ovaj put za 2019. Ponosna je i na dvije brončane medalje osvojene na svjetskim kulinarskim nadmetanjima. Kristalne kuhače, podsjetimo, nagrade su koje se dodjeljuju u Kuharskom kupu koji sadrži 12 natjecanja u godini. Na svakom natjecanju kuhari skupljaju bodove, a ukupni pobjednik kupa osvaja veliku kristalnu kuhaču. Ocjene daju eminentni kuhari, članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza, tako da su i te nagrade od iznimnog značenja u svijetu kulinarstva.

Ana Maria je trenutno zabavljena pripremama za kulinarsku olimpijadu ovog mjeseca u Stuttgartu. No ostvaruje joj se i drugi dio davnog sna - uskoro će postati šefica kuhinje u restoranu Lu, koji se otvara u središtu Vinkovaca u ožujku.

O Ana Mariji visoko mišljenje ima Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije.

- Ana Maria je dijete koje je znalo da će biti kuharica, ali ni sanjala nije o ovolikom uspjehu. Prefesorica Marija Bošnjak u njoj je prepoznala vrhunski talent, pa ju je već u drugom razredu uzela sebi za pomoćnicu i s njom osvojila na Hrvatskom kupu malu i veliku Kristalnu kuhaču, kao i značajne uspjehe na školskim natjecanjima. Kasnije je kao senior osvojila još dvije Kristalne kuhače. U svijetu se nitko ne može pohvaliti da je u njezinim godinana osvojio ovako velika priznanja. Njezin uspjeh i talent prepoznali su u Hrvatskom kuharskom savezu pa su je zajedno s Marijom Bošnjak pozvali u reprezentaciju, u kojoj je već prije dvije godine u Luxembourgu osvojila broncu, a i u Stuttgartu očekujemo dobar rezultat - kaže Jozo Gale, dodajući kako je Ana Maria "vođa ove mladosti kojoj treba pomoći u logistici, a ona će se odužiti svojim rezultatima". Miroslav Flego
Slavonija - izvor kulinarskih talenata
- Žao mi je što u našoj Županiji nitko ne pridaje na važnosti ovakvim talentima koji pronose slavu istoka Slavonije. Ne bi se smjelo sve vrtiti samo oko sporta. Naša Ana Maria najbolji je dokaz da smo mi u ovom dijelu Lijepe Naše nepresušni bazen talenata u gastronomiji, kuhara i slastičara. Žao mi je što neki u gastronomiji i turizmu to ne prepoznaju Ovi uspjesi su najbolji promotori gastroturizma istoka, ali i cijele Hrvatske. Da je negdje na moru, dizali bi ju do neba, a kod nas se ne sjete ni pozvati ju na prijam - kaže Jozo Gale.
Volim pripremati sva jela, ne zazirem od noviteta u kuhanju, ali svagdje uključim namirnice našeg kraja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike