Regija
CENTAR ZA POSJETITELJE U SUHOPOLJU

Dvorcu Janković EU novcem novi život
Objavljeno 29. siječnja, 2020.
Projektima obnove kulturne baštine svrha je ponajprije turistički razvoj, nova zapošljavanja i rast gospodarstva
SUHOPOLJE

Analiza učinjenog bila je tema završne konferencije značajnog projekta Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju, koji je jedna od najznačajnijih investicija s područja obnove kulturne baštine na području Virovitičko-podravske županije. Projekt vrijedan 39.767.716,50 kuna provela je Virovitičko-podravska županija u suradnji s partnerima: Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije, Gradskim muzejom Virovitica, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje. Sufinanciran je nepovratnim sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova, konkretno, kroz Europski fond za regionalni razvoj. Završnoj konferenciji nazočili su brojni uzvanici, saborski zastupnik Tomislav Tolušić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, župan Igor Andrović, načelnik Općine Suhopolje Siniša Horvat i mnogi drugi. Na projekt je posebno ponosan načelnik Siniša Horvat, koji je rekao kako su dvorac i njegova povijesna uloga duboko ukorijenjeni u Suhopolje, stoga je i dio grba općine. Obnova ruševnog dvorca u suvremeni Centar trajala je pune tri i pol godine, od kolovoza 2016. do danas. Županija je tijekom projekta izmijenila tri župana, no svaki je prepoznao važnost projekta i na njemu ustrajao. Aktualni, Igor Andrović, kaže da se ispatilo. Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju danas je jedan od četiri projekta na području županije kroz koje se starim dvorcima i kurijama preko EU fondova udahnuo nov život.

– Samom obnovom dvoraca i kurija stvorili smo jednu plemićku rutu, a koja je već sada interesantna za sve posjetitelje, turiste na području naše županije, od Noskovaca, Pustare Višnjice, Virovitice, Kapele Dvora. To su sve projekti koji su financirani sredstvima Europske unije i tako smo pokazali koliko kao županija, kao gradovi i općine brinemo o našoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Siguran sam da će sutra ti projekti pridonijeti razvoju turizma, novom zapošljavanju i, naravno, rastu gospodarstva – smatra župan Andrović. koji kaže kako SAFU vjerno prati svaki kvalitetan projekt.

– Svi mi znamo kako je izgledao dvorac u Suhopolju, Kurija Janković u Kapeli Dvoru i ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovačkoj Dubravi prije obnove, kao i dvorac Pejačević u Virovitici. Ovim spašavamo svoju povijest i ostavljamo pozitivne stvari za buduće naraštaje. Ovim obnovama ovaj kraj dobiva na turističkoj prepoznatljivosti i otvara se ne samo ljudima u Hrvatskoj nego i drugim potencijalnim turistima. Kurija Janković npr. s 18 soba samo u prošloj godini ostvarila je blizu 5000 noćenja, a oko 50 posto ukupnih gostiju su stranci. Bilo koji hotel na Jadranu nema toliku prosječnu popunjenost – zaključio je saborski zastupnik, Tomislav Tolušić, za čijeg je mandata župana projekt nastao.

Vladimir Grgurić
SAFU radi na 14 projekata u županiji
Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, naglasio je vrijednost obnove kulturne baštine na području cijele županije.

– SAFU radi na ukupno 14 projekata na području Virovitičko-podravske županije, od kojih šest pripada upravo području prirodne i kulturne baštine. Od uređenja Križnice u Pitomači, preko Noskovačke Dubrave i sekvoje u Slatini, jezera Hercegovac u Orahovici i planiranu obnovu dvorca u Cabuni, ova županija dokazuje da je strateški prepoznala važnost obnove kulturne baštine i da će u tom cilju i dalje ustrajati – istaknuo je Petric.
Igor Andrović

župan

Obnovom dvoraca i kurija stvorili smo jednu plemićku rutu, a koja je već sada interesantna za sve posjetitelje, turiste na području naše županije, od Noskovaca, Pustare Višnjice, Virovitice, Kapele Dvora
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike