Regija
POSEBNU POZORNOST POSVEĆUJU NAJMLAĐIMA

Voćin - općina s najvećim prirodnim prirastom stanovništva u Hrvatskoj
Objavljeno 29. siječnja, 2020.
VOĆIN

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, pozitivan prirodni prirast stanovništva u 2018. godini evidentiran je u 58 gradova i općina na području Republike Hrvatske, a negativan je bio u 492 jedinice lokalne samouprave i Gradu Zagrebu, dok je pet gradova i općina imalo nulti prirodni prirast. U pet slavonskih županija stanje je i više nego zabrinjavajuće: u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji nijedan grad ni općina nemaju pozitivan prirodni prirast, u Osječko-baranjskoj županiji jedna je osoba više rođena od umrlih u Općini Strizivojna, u Vukovarsko-srijemskoj županiji također jedna je osoba više rođena od umrlih, i to u Općini Jarmina, dok u Virovitičko-podravskoj županji četiri osobe više ima grad Orahovica. Negativnu sliku u Virovitičko-podravskoj županiji, ali i u cijeloj Slavoniji, popravlja Općina Voćin, u kojoj je 16 osoba više rođeno od umrlih.

Imajući u vidu da je stanovništvo Općine Voćin najmlađe u Hrvatskoj, nije čudno što se u toj općini mnogo pozornosti poklanja najmlađima i nastoji osigurati što bolje uvjete za njihovo bezbrižno i kvalitetno djetinjstvo.

– Upravo zbog velikog broja djece, i u prošloj godini posebnu pozornost posvetili smo našim najmlađim stanovnicima pa se tako možemo pohvaliti izgradnjom dječjeg igrališta u naselju Hum, postavili smo javnu rasvjetu na dječjem igralištu u naselju Ćeralije, a završena je i energetska obnova i rekonstrukcija krovišta na zgradi Dječjeg vrtića Jelenko u Voćinu. Jedan od naših najznačajnijih projekata svakako je projekt gradnje dječjeg vrtića u Ćeralijama, koji je počeo u 2019. i nastavlja se u 2020. godini – kaže načelnik Općine Voćin Predrag Filić. Gradnja dječjeg vrtića u Ćaralijama financira se sredstvima Europske unije iz Mjere 7.4.1. Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima Programa ruralnog razvoja RH, iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. U vrtiću površine 400 četvornih metara, vrijednom 3.765.456 kuna, bit smješteno tridesetak djece mješovite dobi.

– Ćeralije su najmlađe mjesto u Općini Voćin, a time i najmlađe mjesto u Hrvatskoj, pa nastojimo razvijati ono što je u našoj općini najpotrebnije, a to je upravo infrastruktura za najmlađe - ističe načelnik Filić.

Općina brine i o poboljšanju komunalne infrastrukture, pa je tako izgrađen nogostup u Ulici Josipa Martinca, novi izgled dobio je i Trg Gospe Voćinske, gdje su izgrađeni nogostup, pristupna cesta i novo parkiralište, a postavljena je i signalizacija. Nastavlja se projekt sufinanciranja izgradnje druge faze odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Voćin, a izrađena je također idejno-projektna dokumentacija za uređenje Malog parka te za rekonstrukciju i dogradnju zgrade Hrvatskoga doma u Voćinu.

– Težit ćemo izgradnji parkirališta kod mjesnog groblja u Voćinu te uređenju i sanaciji ograda na svim grobljima na području Općine Voćin koja dosadašnjim radovima nisu bila obuhvaćena – rekao je načelnik Filić, uz napomenu da je u planu i izgradnja dječjeg igrališta u Velikom parku te rekonstrukcija travnjaka na nogometnom igralištu Livadak, kao i rekonstrukcija prostorija Nogometnog kluba Voćin.
Petar Žarković
16

je osoba više rođeno nego umrlo u Općini Voćin 2018.
Najčitanije iz rubrike