Regija
U 2020. U GRADNJU I ODRŽAVANJE 30 MILIJUNA KN

Radovi u Županji: Bazeni, ceste, obnova Kašićeve, nogostupi...
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Za projektiranje i dva kružna toka - kod pošte i na križanju Gajeve i Gundulićeve

Županja će i u 2020. biti veliko gradilište. Privode se kraju opsežne pripreme za početak gradnje gradskih bazena, najveće investicije u ovoj godini. Vrijednost je 18,5 milijuna kuna i ovog bi ljeta, ako sve bude prema planu, trebali primiti prve kupače, u što u gradskoj upravi ulažu maksimalne napore. Osim bazena, u gradnju i održavanje komunalne infrastrukture na području grada u ovoj će godini biti uloženo približno 11,5 milijuna kuna, od čega 3,5 milijuna kuna za pristupne ceste do bazena.


U pripremi je rekonstrukcija ceste u Ulici Vojne krajine, a prekjučer je dobivena i lokacijska dozvola za gradnju ceste u Ulici Ilirskog preporoda. Očekuje se građevinska dozvola za cestu, potom i za bazene, a paralelno s ishođenjem dozvole bit će odabran i izvođač radova. Do kraja ovog mjeseca bit će završen troškovnik za bazene i odmah kreće postupak javne nabave.


U 2020. predviđeni su i drugi infrastrukturni radovi. Ulica Bartola Kašića, doznajemo od Josipa Nikoloze, pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove, prioritetna je za rekonstrukciju i obnovu. Ulica je vrlo frekventna, njome svakodnevno na putu do škole prolaze brojni učenici, a dosta je i biciklista. Cesta je u jako lošem stanju, uska je, derutna, vozila ondje teško prometuju i vapi za obnovom. Prije nekoliko mjeseci ogorčeni stanovnici obratili su se u gradsku upravu i upozorili da su nepoznate osobe ondje obavljale čišćenje kanala i tom prilikom teškim strojem oštetile dio kolnika. Udarne rupe su sve veće i cesta sve više propada zbog čega je, upozorili su, ugrožena sigurnost svih sudionika u prometu.


Zbog ozbiljnosti situacije ta je ulica uvrštena u Program gradnje i održavanja komunalne infrastrukture za ovu godinu.


- Procjena vrijednost radova je 500.000 kuna. Ondje ćemo kompletno obnoviti javnu površinu, urediti kolnik, nogostup i riješiti oborinsku odvodnju - kaže Nikolozo. Dio sredstava osiguran je u proračunu, a Grad će taj projekt kandidirati prema Ministarstvu regionalnog razvoja koje posljednjih godina izdvaja dosta sredstava, sufinancira infrastrukturne projekte u Županji i vjeruju da će i ovaj put proći na natječaju. Raspisivanje se očekuje u ožujku, a rezultati već u svibnju. No u svakom slučaju ta će ulica u ovoj godini biti riješena. Nogostup će biti obnovljen i u Školskom prolazu kod Centra za socijalnu skrb i u Solarskom prolazu, a gradnja nogostupa nastavlja se i u Ulici Mladena Pozajića, na dionici od Stjepana Grubera prema Ulici Matije Antuna Reljkovića. Završit će se i izrada projektne dokumentacije za kompletnu rekonstrukciju Radićeve, Vinkovačke i Pozajićeve, koje će biti spremne za obnovu. Radit će se i projekt za dio Gundulićeve, od Gajeve do Starčevićeve koji je ostao neuređen. Prema planu zatvaranja do 2025., a sukladno ugovoru s Fondom za zaštitu okoliša, u 2020. se nastavlja sanacija gradskog deponija.
Grad će osigurati 1,1 milijun, a Fond 1,8 milijuna kuna.
U 2020. pitka voda konačno stiže i u naselje Stanovi pod Oraškim mostom.
Marija Lešić Omerović
ŠOPING-CENTAR
Projektirat će se i dva kružna toka, u Ulici Franje Račkog kod pošte i na križanju Gundulićeve i Gajeve ulice. Ondje su uočeni problemi što se tiče prometa i procijenjeno je da je najbolje rješenje kružni tok, za kojim postoji velika potreba. Razgovara se i u dogovoru s policijom nastoji pronaći i zadovoljavajuće rješenje za reguliranje prometa kod izlaza iz novootvorenog šoping-centra, Lidla i obližnje pekarnice, gdje su svakodnevno prometni čepovi, posebice u prijepodnevnim satima. Najbolje bi, napominje pročelnik Nikolozo, bilo proširiti cestu, ali ondje nema dovoljno prostora, no svakako će se poraditi na povećanju sigurnosti sudionika u prometu u tom dijelu grada. Najavljuje i aktivnosti na modernizaciji javne rasvjete u Gajevoj, Gundulićevoj, Ulici dr. Franje Račkog…
Možda ste propustili...

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike