TvObzor
EXIT TIMU NOVI "FESTIVALSKI OSCAR"

No Sleep najbolji je novi festival Europe
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Iako se održava samo dvije godine u današnjem formatu, No Sleep se već izdvojio kao jedan od najvećih indoor elektronskih glazbenih događaja u Europi

Exitov međunarodno priznati No Sleep Festival proglašen je za "Najbolji novi festival Europe" na sinoćnjoj svečanoj dodjeli Europskih festivalskih nagrada (European Festival Awards) u Nizozemskoj, najprestižnijem europskom festivalskom natjecanju. Prije titule za No Sleep, EXIT je već osvojio dvije nagrade za "Najbolji veliki europski festival", za izdanja iz 2013. i 2017. godine, a Sea Dance za "Najbolji europski festival srednje veličine" 2015. godine. Time je EXIT tim postao i najnagrađivanija nezavisna festivalska grupacija Europe, osvojivši čak četiri titule u samo sedam godina, i to u godini kada EXIT proslavlja svoj jubilarni, dvadeseti rođendan. Trijumf No Sleep festivala posebno se ističe kada se uzme u obzir da je na ovogodišnjem festivalskom natjecanju sudjelovalo više stotina festivala, za koje je glasalo više od 350 tisuća ljudi iz brojnih zemalja svijeta, kao i stručni žiri, koji čine neki od najvećih autoriteta u svjetskoj glazbenoj industriji. Nakon dvije osvojene titule, i EXIT se ponovo našao među deset najboljih velikih festivala Europe, i to deseti put od kad su ove nagrade ustanovljene 2009. godine, a među najboljima u svojoj kategoriji čak se šesti put našao i Sea Dance.

Glazbena platforma No Sleep, koju je EXIT kreirao uz podršku popularnog domaćeg brenda Guarana, izgradila je zavidnu reputaciju na svjetskoj sceni u proteklih pet godina, prije svega kultnom pozornicom na EXIT i Sea Dance festivalima, ali i brojnim No Sleep događajima u svjetskim metropolama, kao što su London, New York, Rim, Sao Paulo, Barcelona, Bruxelles i drugi. Uz pohvale fanova i medija iz više od 40 zemalja svijeta, No Sleep je predstavio neke od najuzbudljivijih izvođača svjetske elektronske scene i vodećih klubova, koji su ugostili i EXIT-ove No Sleep događaje, a među kojima su i fabric (London), Rex, Concrete (Paris), Tresor (Berlin), Sub Club (Glasgow), Fuse (Bruxelles), Arma17 (Moskva), D-Edge (Sao Paolo), The Bunker (New York), Goa (Rim), Nitsa (Barcelona) i drugi.

Iako se održava samo dvije godine u današnjem formatu, No Sleep se već izdvojio kao jedan od najvećih indoor elektronskih glazbenih događaja u Europi, a održava se na više od deset lokacija u Beogradu, uključujući Glavni hangar u Luci Beograd i međunarodno priznatim klubovima, kao što su Drugstore, 20/44, Mladost, half, Dot i drugi. Na popisu dosadašnjih izvođača festivala nalaze se redom neka od najtraženijih svjetskih imena, kao što su Nina Kraviz, Fatboy Slim, Amelie Lens, Bicep, Jeff Mills, Dax J i brojni drugi. Nakon velikog uspjeha rasprodanog samostalnog festivalskog izdanja i prateće konferencije, No Sleep se ove godine vraća u studenome, a sve detaljnije informacije bit će uskoro dostupne na nosleepfestival.com.

Nikola Kučar