Osijek
CRVENI KRIŽ U OSNOVNIM ŠKOLAMA

I osnovnoškolci uče kako pružiti prvu pomoć unesrećenom
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Pružiti nekomu prvu pomoć u nevolji, odnosno znati se snaći i u hitnim situacijama pozvati pravi broj, za svaku je pohvalu. Još je važnije da se pri spomenutim događajima znaju snaći i najmlađi, a zahvaljujući Gradskom društvu Crvenog križa Osijek, sad i sedmogodišnjaci, pa i godinu dana mlađi sugrađani, napamet znaju broj Centra 112.

- Nakon male stanke zbog zimskih praznika, ali i zbog štrajka prosvjetara, nastavljamo s radionicama prve pomoći za naše najmlađe sugrađane. Bili smo tako nedavno u Osnovnoj školi "August Šenoa", a u okviru školskog kurikuluma gdje radionice održavamo u svim osnovnim školama na području Osijeka, kao i na cijelom našem području djelovanja. To uključuje i radionice u školama u Erdutu, Čepinu, Šodolovcima, Vuki, Vladislavcima, Ernestinovu i Antunovcu - pojašnjava ravnatelj GD-a Crvenog križa Denis Ćosić, dodajući da je Društvo početkom školske godine poslalo poziv školama da se jave za raspored radionica. Javilo se, kaže Ćosić, negdje oko 70 posto osnovnih škola, a radionice se održavaju u nižim te u višim razredima i to prema unaprijed utvrđenom rasporedu.

Za učenike nižih razreda Gradsko društvo Crvenog križa Osijek organizira demonstracije prve pomoći kako bi se najmlađi učenici upoznali s radom oko tog važnog postupanja. Također, uče ih da u slučaju nesreće trebaju nazvati broj 112 i dakako, što reći prilikom uspostave poziva te eventualno koje radnje još dodatno treba poduzeti. One starije učenike, od petog do osmog razreda djelatnici, odnosno volonteri Gradskog društva Crvenog križa uče osnove postupanja, odnosno demonstriraju im neodgodive postupke, poput stavljanja unesrećene osobe u bočni položaj, ali i reanimaciju, zaustavljanje teških krvarenja kod naglo nastupajuće bolesti, i sl.

Da su radionice učenicima itekako zanimljive, pokazali su i učenici svih generacija. Uz to što su im radionice vrlo atraktivne, dobivaju i početna znanja iz prve pomoći.

- Nama je to sve zapravo jako dobro, jer nam je osnovnoškolski uzrast pravi rasadnik onih koji nam se kasnije javljaju za natjecanje prve pomoći u školama. Naposljetku, znanje iz prve pomoći kasnije se kod nekih može pretvoriti u interes i vjerujemo da su neki od učenika kojima smo održali, odnosno kojima ćemo tek održavati radionice, naši budući volonteri. To nas izuzetno raduje – zaključio je Ćosić. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike