Regija
22. MEĐUGRADSKA IZLOŽBA MALIH ŽIVOTINJA

300 golubova, kunića,
peradi i ptica i 32 izlagača
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
RAKITOVICA

Udruga uzgajatelja malih životinja Slavonija Donji Miholjac organizirala je 22. međugradsku izložbu malih životinja. Ova izložba godinama se tradicionalno organizira u nastavno-sportskoj dvorani Osnovne škole Augusta Harambašića u Donjem Miholjcu, no ove je godine održana izvan sjedišta udruge, u prigradskom naselju Rakitovica. Izložba je održana u prostoru društvenog doma, koji je veličinom, temperaturom i količinom dnevnog svjetla zadovoljio i najzahtjevnije izlagače. Bila je to prilika za susret uzgajivača, razmjenu iskustava, ali i predstavljanje najljepših životinja.

Tijekom vikenda na izložbi su bili izloženi golubovi, kunići, perad i ptice, 300 najboljih eksponata koje su uzgajivači prikazali brojnoj publici. Predstavila su se 32 izlagača iz svih dijelova Slavonije, najviše s područja Donjeg Miholjca. Velik broj zainteresiranih posjetitelja obišao je izložbu, a tom su prilikom mogli i postaviti pitanja uzgajivačima, na koja su oni rado dali odgovore.

Brojem izlagača i eksponata, kao i kvalitetom prikazanog uzgoja, posebno je bio zadovoljan predsjednik organizatora izložbe Udruge uzgajatelja malih životinja Slavonija iz Donjeg Miholjca Perica Plemenitaš, istaknuvši kako su se, uz renomirane međunarodne sudce, na izložbu, osim domaćih uzgajivača, odazvali i gosti iz brojnih slavonskih mjesta i članovi njihovih udruga. I ova je izložba bila prilika uzgajivačima da pred stručnim ocjenjivačima provjere kvalitetu i vrijednost svojih životinja.

Prema riječima Dražena Dokletala, domaćeg sudca s međunarodnom licencom, u Hrvatskoj se od ptica najviše uzgajaju papagaji, australske zebe, kanarinci, nubijske grlice i dijamantni golubići. Međunarodni sudac i instruktor za golubove, te dugogodišnji uzgajivač golubova poznatije pasmine king s titulom majstora uzgoja, Josip Šimunović, iz Donjeg Miholjca, na izložbi se predstavio s desetak vrhunskih grla kingova u nekoliko boja.

- U posljednje je vrijeme uzgoj golubova znatno napredovao, tako da na natjecanjima više nema izrazitih favorita - rekao je Šimunović, specijalist za kingove i član King kluba Hrvatska.

U okviru izložbe malih životinja održana je i izložba likovnih i literarnih radova na temu kućni ljubimci. Izložba učenika nižih razreda Osnovne škole August Harambašić Donji Miholjac i polaznika Dječjeg vrtića Pinokio Donji Miholjac. Najbolje učeničke radove organizator izložbe je nagradio.

Izložbu su financijski pomogli Grad Donji Miholjac, susjedne općine te već tradicionalni pokrovitelji i sponzori. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike