Osijek
PRVA EDUKACIJA O LIFESTYLE MEDICINI U OSIJEKU

Prof. Igor Jukić: Promjenom životnog stila liječe se čak i određene maligne bolesti
Objavljeno 19. siječnja, 2020.

Promjenom životnog stila moguće je spriječiti, a sada i liječiti, najveći dio kroničnih nezaraznih bolesti. Riječ je o kardiovaskularnim bolestima, ali i malignim bolestima, depresiji, neurodegenerativnim bolestima te autoimunim bolestima uz još njih nekoliko. Naime, prema riječima prof. dr. sc. Igora Jukića s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, nevjerojatno je kako se životnim stilom tretiraju teške bolesti kao što su primjerice upravo maligne bolesti. Informacija je ovo koja se, između ostalih, mogla čuti u subotu u Osijeku na prvoj edukaciji za liječnike obiteljske medicine o Lifestyle medicini. Naime, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, Dom zdravlja Osijek i tvrtka Biotrening, organizirali su ovu edukaciju na koju se odazvalo 30-ak liječnika iz svih domova zdravlja Osječko-baranjske, ali i susjedne Vukovarsko-srijemske županije. Riječ je o besplatnom seminaru za liječnike, a kojim OBŽ želi pridonijeti kvaliteti liječenja svojih pacijenta u primarnoj zdravstvenoj skrbi.

- Cilj je potaknuti liječnike obiteljske medicine na primjenu lifestyle medicine i poboljšati kompetencije u propisivanju intervencija kod pacijenta.

Zadatak našeg odjela je da sudjeluje u svim aktivnostima kojima je cilj zdravstvena prevencija i zato smo odlučili odmah nakon Zagreba da se ova vrsta edukacije dogodi i kod nas - naglasila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. sc. Ivana Stanić.

Direktor tvrtke Biotrening prof. dr. sc. Igor Jukić, objasnio je kako je ideja liječenja bolesti izmjenom životnog stila nešto što se intenzivno započelo razvijati početkom ovog tisućljeća u najbogatijim državama zapadne Europe.

- Ovdje nije riječ o prevenciji, nego o liječenju kroničnih nezaraznih bolesti životnim stilom. Okupili smo tim stručnjaka koje čine kineziolozi, nutricionisti i psiholozi, a sve pod rukovodstvom liječnika, jer s liječnikom sve počinje i završava. Naime, 75 posto svih kroničnih nezaraznih bolesti nastalo je zbog lošeg životnog stila. Temelj lifestyle medicine je tjelesno vježbanje, prehrana, upravljanje stresom i briga o snu te društveni život koji, kako se ispostavilo, ima jako važan aspekt za dugovječnost i kvalitetu života. Prvu edukaciju imali smo u studenome, u Zagrebu, a odaziv i reakcije bili su odlični, pa je i nas iznenadilo koliko liječnici obiteljske medicine traže informacije upravo na ovu temu - objasnio je prof. Jukić.
N. Z. Eberhard
Čak 75 posto svih kroničnih nezaraznih bolesti nastalo je zbog lošeg životnog stila, ističe prof. Igor Jukić
Najčitanije iz rubrike