Osijek
ZAVRŠENA NAKON OSAM GODINA ISTRAŽIVANJA

Knjiga “Pustare južno od Osijeka”
Objavljeno 15. prosinca, 2019.
Predsjednik udruge Korijeni pustare Željko Mišković pohvalio je uspjeh Udruge te Ivana Kastela i Branka Vadlju, članove koji su pripremili knjigu “Pustare južno od Osijeka”. Riječ je o opsežnoj građi koja je obuhvatila sve dostupne povijesne materijale o nekadašnjim pustarama. Dvojac je, uz veliku podršku i ostalih članova unatrag osam godina, prikupljao dokumente, svjedočanstva, fotografije... Kastela i Vadlju može se nazvati i “živućim muzejom” koji sada napokon može malo odahnuti jer sve su uspomene pretočili u impozatno djelo od tristotinjak stranica.

Monografiju “Pustare južno od Osijeka” promovirat će Udruga 18. prosinca u 18 sati u Hrvatskom domu u Antunovcu.

Jedinstvena monografija većim dijelom baštini dio zajedničke povijesti na ovim prostorima, opisuje početke industrijalizacije, poljoprivredu, stanovanje, način života i rada u jednoj multikulturnoj zajednici. O knjizi će govoriti dr. sc. Mladen Radić i autori Vadlja i Kastel, koji su, uz Miškovića kratko prokomentirali kako je knjiga nastala.

”Bogato je ilustrirana i opremljena brojnim povijesnim dokumentima koji prikazuju povijesne istine o pustarama. Ovaj je uradak ogledalo prošlosti, ali i putokaz i poruka da bi život i suživot među ljudima mogli i trebali biti. Prezentacija knjige bit će popraćena donacijskom promotivnom prodajom knjige, a sav prihod od prodaje bit će usmjeren za projekt “Pustaraški ćošak”. To bi trebao biti podsjetnik s ostatcima nekadašnjih pustara kao materijalizirani trag onoga što je nekada postojalo na tim prostorima”, navode Vadlja, Kastel i predsjednik im Mišković. D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike