Osijek
DVD RETFALA PRVI U OSIJEKU S DRONOM

Gdje vatrogascima treba pola sata, dron stiže za samo nekoliko minuta
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala prvi su u Osijeku koji imaju bespilotnu letjelicu, tzv. dron. Naime, telekomunikacijska tvrtka Tele2 donacijom pomaže rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek. Dron stiže u DVD čim njegovi članovi prođu obuku.

- U četvrtak smo u prostorijama Tele 2 u Zagrebu upoznati da je Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala Osijek izabrano za ovogodišnju donaciju drona od telekomunikacijske tvrtke Tele 2 u sklopu projekta DRONacija. Donirana oprema je visoko softicirana i zahtijeva stručnu obuku koju će vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek obaviti na proljeće 2020. godine kroz teoretski i praktični dio edukacije, a nakon toga će im biti uručen donirani dron. Pojam dron ima široko značenje te obuhvaća sve bespilotne letjelice bile one na daljinsko upravljanje ili letjelice s određenom razinom autonomnosti. Na neka mjesta na kojima bi vatrogascima trebalo i više od pola sata, dron stiže za samo nekoliko minuta - doznajemo od Stjepana Jurmana, zapovjednika DVD-a Retfala.

Dronovi su se uglavnom koristili samo u vojne svrhe do pojave multicoptera oko 2010. godine, kada oni postaju sve poznatiji i lako dostupni civilnoj zajednici. Zapovjednik Stjepan Jurman pojasnio nam je kako dronovi mogu pomoći vatrogascima u bržem spašavanju ljudskih života i imovine.

- Dronovi na daljinsko upravljanje izuzetno su korisni za rano otkrivanje mjesta požara, praćenje napretka s udaljene lokacije, jer vatrogasac sa zemlje s pomoću daljinskog upravljača zadaje naredbe dronu kada mu je letjelica u dosegu pogleda, a zaprima signale sa senzora preko Wi-Fi komunikacije za određivanje željene putanje i prijenos slike. Na neka mjesta na kojima bi vatrogascima trebalo i više od 30 minuta dron stiže za samo pet minuta. Na dronu koji su osječki vatrogasci dobili smještene su dvije kamere koje snimaju teren; 4KHDR kamera s 21 megapikselom i Sony senzorom kojom možemo precizno pregledati zgradu, na primjer, uhvatiti ilustrativne elemente stanja građevine ili područja pretraživanja ili izvršiti 3D modeliranje. Druga kamera je termalna, koja služi za otkrivanje, mjerenje i snimanje nevidljivog izvora topline s Flir Lepton 3.5 modulom za termičku obradu stanja na terenu, tako da se svaki element okoliša pojavljuje u visokoj preciznosti. Na slici su vizualno prikazani toplinski tokovi i temperaturne razlike. Otkriva toplinske razlike područja prelijevanja i elemenata.

- Termalna kamera ima nagib rada u okomitom položaju +/- 90 stupnjeva. Samim time nam omogućuje pregled ispod nekih visećih građevina u zenitnom pogledu ili kose krovove i ravne površine na padinama. Osnovna funkcija ovih letjelica jest snimanje i prijenos slike - pojašnjava zapovjednik DVD-a.

Vatrogasci Dobrovoljnoig vatrogasnog društva Retfala Osijek donirani će dron koristiti u operacijama zaštite i otkrivanja požara kao i u nadzoru terena odnosno operativnom preventivnom izviđanju. Pri tome će dron koristiti kao alat, odnosno sredstvo koje znatno ubrzava i olakšava razne vatrogasne operacije. S. Lacić
5

minuta potrebno je dronu da stigne na mjesto gdje vatrogascima treba pola sata
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike