Regija
OŠTRA REAKCIJA ĐURĐENOVČANA

Šalju protestno pismo zbog neuvrštavanja projekta aglomeracije
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Očekuju hitnu reakciju Vlade, Ministarstva zaštite okoliša, Hrvatskih voda i Osječko-baranjske županije
ĐURĐENOVAC - Općinsko vijeće Đurđenovac poslat će protestno pismo Vladi i premijeru Vlade Andreju Plenkoviću, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Hrvatskim vodama i Osječko-baranjskoj županiji zbog izostanka financijske potpore i neostvarivanja planiranih sredstava iz fondova EU-a za realizaciju projekta Aglomeracija Sušine-Đurđenovac.
Protestno pismo odgovor je vrlo nezadovoljnog Općinskog vijeća Đurđenovac toj općini s 14 naselja, koja se, zbog neostvarivanja europskih sredstava za projekt Aglomeracije, ukupne vrijednosti od 133 milijuna kuna, suočava sa do sada jednom od najtežih situacija u svojoj povijesti.


- Dokumentacija koju smo izrađivali sedam-osam godina, koja vrijedi 4,3 milijuna kuna, zbog nečije nemarnosti može doći u pitanje. Možemo li biti toliko neodgovorni prema sredstvima iz Europske unije, iz državnog proračuna, ali i sredstvima iz našeg općinskog proračuna? Naravno da ne možemo i ne smijemo - rekao je općinski načelnik Hrvoje Topalović na hitno sazvanoj sjednici Vijeća.


- Ovaj projekt je jako važan i napravljeno je sve što je bio naš zadatak i nema ni jednog razloga da taj projekt ne bude uvršten u krug financiranja do 2020. godine. Mi smo svoje obveze ispunili. Općina Đurđenovac jedna je od najvećih općina u Osječko-baranjskoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj, i sigurno ne može biti bačena na nekakvo začelje i čekanje - istaknuo je Topalović.


U tom smislu, kako je naveo, očekuje hitnu reakciju Vlade, Ministarstva, Hrvatskih voda i Osječko-baranjske županije.


- Tražit ćemo da nas hitno prime. Ako nas ne žele primiti i ako žele da propadne taj projekt, onda, eto, neka propadne. No nama to nije u interesu i borit ćemo se. I kakav god bio ishod, znat ćemo da smo dali sve od sebe – poručio je đurđenovački načelnik Topalović. Izrazio je zahvalnost svim vijećnicima na jedinstvu u službenoj reakciji prema nadležnima.


Na sjednici je direktor komunalne tvrtke Vodorad d.o.o. Oliver Abičić detaljno objasnio vijećnicima kako stoje stvari, naglasivši da je projekt aglomeracije stopostotno bio spreman, ali da nije došlo do detaljnog terenskog obilaska planiranog obuhvata. Pregled obavljaju predstavnici Hrvatskih voda kao posredničkog tijela razine 2 i Ministarstva zaštite okoliša i energetike kao posredničkog tijela razine 1, a u svrhu prikupljanja informacija o statusu i stupnju pripremljenosti potrebne dokumentacije projekta Aglomeracije Sušine-Đurđenovac, a koji se priprema za sufinanciranje iz fondova EU.


- Imali smo pripremljenu studijsku i tehničko projektnu dokumentaciju za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i kanalizacijskog sustava za sva naselja aglomeracije te aplikacijski paket za sufinanciranje od strane EU. No prije toga treba se obaviti terenski pregled. Od 2017. kada smo zadovoljili uvjete slao sam zahtjeve za terenski obilazak, no do danas se to nije dogodilo. I to je problem koji moram iznijeti, a koji su razlozi zašto nismo dobili terenski obilazak, nisu mi poznati. Imam osjećaj da je to negdje zakočeno – rekao je direktor Abičić. On je upozorio na ugrožavanje fiskalnih kapaciteta Općine I Vodorada kao nositelja projekta
- Izrada dokumentacije je financirana iz fondova EU-a u iznosu od 3,5 milijuna kuna, s time što se dio počeo izrađivati još 2009. godine, a u to je uloženo oko 800.000 kuna. Dakle, uloženo je 4,3 milijuna kuna u dokumentaciju. Postoji mogućnost da ćemo možda morati vraćati eurosredstva, jer projekt nije prijavljen – napomenuo je direktor Oliver Abičić.
Snježana Fridl
Bez odgovora Ministarstva i Hrvatskih voda
Za projekt aglomeracije izrađena je studijska i projektna dokumentacija te su ishođene sve potrebne dozvole za gradnju. Nije obavljen terenski pregled obuhvata od Hrvatskih voda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike. I Hrvatskim vodama i Ministarstvu u utorak smo poslali upit da nam objasne zašto nije bilo terenskog posjeta. No do zaključenja ovog broja dodatna objašnjena nismo dobili.
Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike