Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Za energetsku obnovu kredit uz kamatnu stopu od 0,88 %
Objavljeno 29. studenog, 2019.
U raspravi je naglašeno kako Grad Osijek mora biti prodorniji u realizaciji EU projekata

Nikad brže održana i konkretnija sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije, u tek nešto više od dva sata, 44 nazočna (od ukupno njih 55) vijećnika apsolvirala su svih 16 točaka dnevnog reda. Tomu je kumovalo zasigurno to što je tek troje vijećnika postavilo pitanje županu, a samo ta točka dnevnog reda zna potrajati kao cijela jučerašnja sjednica. Nedeljko Bosanac (MOST), Gordana Stjepanović i Marko Bogatić (oboje SDP) jedini su izišli za govornicu, Bosanac je ponovio svoje stavove o svekolikom zaostajanju Osijeka, predlaže da se za Osijek uvedu određene povlastice poput poreznog rasterećenja, nudi političku suradnju županu u aktivnostima na pokretanje razvoja Osijeka. Na to mu župan Anušić odgovara kako ni on sam u jednom dijelu nije zadovoljan aktivnošću Grada Osijeka na realizaciji odobrenih EU projekta, posebice onih koji se realiziraju posredovanjem ministarstava.

- Suradnja s Gradom Osijekom može i mora biti bolja, a pri tomu Grad mora biti prodorniji i jasniji jer predugo razgovaramo, a premalo se realizira. Nismo nigdje zakasnili, no problem postoji, i držim da možemo puno bolje - rekao je župan te izvijestio kako je nakon susreta s ministrom Olegom Butkovićem dobio odgovor kako će Grad Osijek raspisati natječaj za obnovu tramvajske infrastrukture. Preduvjet je to i za nabavu novih tramvaja vrijednih 340 milijuna kuna.

Vijećnica Stjepanović zauzima se za više parkirališnim mjesta ispred Doma zdravlja u Đakovu i traži pisani odgovor, a Bogatića župan informira kako s početkom prosinca raditi kreće Odjel fizikalne terapije u Belom Manastiru.

Sjednicu su pak obilježile dvije financijske teme, izglasan je naime rebalans (drugi) ovogodišnjeg proračuna. Najvažnije stavke i (razloge) sažela je Snježana Raguž, pročelnica Upravnog odjela za javne financije.

- Rebalansom, proračun je povećan za 2,5 milijuna kuna, pa umjesto 951,5 milijuna on je sada gotovo 954 milijuna. Glavne izmjene na prihodovnoj strani su povećanje poreznih prihoda u iznosu od sedam milijuna kuna, korigirani su iznosi koje proračun treba dobiti od stavke Pomoći, ponajprije je tu uvršten iznos od 5,4 milijuna kuna što je osigurano od Vlade RH za tretiranje komaraca koje je provedeno ljetos. Smanjeni su prihodi koje smo trebali dobiti iz državnog proračuna i iz proračuna Grada Donji Miholjac za gradnju tamošnje srednje škole, nije naravno zaustavljena ta gradnje, nego se ona prebacuje u proračun iduće godine - izvijestila je Raguž.

Druga tema vezana uz financije je kreditno zaduženje. Osječko-baranjska županije zadužit će se za potrebe nastavka projekta energetske obnove zgrada javne uprave. Ukupno je riječ od 35 zgrada (pretežito osnovnih škola), za što, uz odobrena sredstva EU fondova, i u svom proračunu treba osigurati vlastiti udjel.

- Iznos kredita je 37 milijuna kuna uz kamatnu stopu od samo 0,88 posto. Kredit će se otplaćivati na rok od deset godina kroz tromjesečne rate - izvijestila je pročelnica Raguž.

Inače, na sjednici je rečeno kako u ovom trenutku proračun Osječko-baranjske županije nije opterećen kreditnim zaduženjima.

Dario Kuštro
Županija se zadužila za kredit od 37 milijuna kuna na rok od 10 godina kroz tromjesečne rate
NOVI KLUB
Kako je jučer izvijestio Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine, formiran je novi klub vijećnika. Zvjezdani Tumi Pavlov, Zvonku Plavčiću i Vladimiru Šišljagiću, koji osnivaju Klub vijećnika Snaga Slavonije i Baranje, kao nezavisni pridružio se Srđan Igali.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike