Regija
U STARIM JANKOVCIMA O PROJEKTU COMPETENCENET

Poticaj za održiv ekonomski
razvoj uz centre poslovnih
kompetencija u tri države
Objavljeno 21. studenog, 2019.
STARI JANKOVCI

Općina Stari Jankovci organizirala je završnu konferenciju projekta competenceNET (Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža), na kojoj su predstavljeni rezultati projekta te tri centra za razvoj poslovnih kompetencija koja su uspostavljena kao potpora za malo i srednje poduzetništvo u Starim Jankovcima (Hrvatska), Žepču (BiH) i Podgorici (Crna Gora). Kao glavni cilj projekta istaknuto je unaprjeđenje održivog ekonomskog razvoja u Zeničko-dobojskom kantonu (BiH), Vukovarsko-srijemskoj županiji (Hrvatska) i Podgorici (Crna Gora) primjenom inovativnih modela i jačanjem konkurentnosti lokalnih malih i srednjih poduzeća.

Jugoslav Sarajlić, menadžer projekta competenceNET, koji u svojstvu vodećeg partnera provodi Razvojna agencija Žepče, između ostalog je rekao:

- Svi su partneri realizirali sve planirane aktivnosti, čak u većoj mjeri nego što je planirano. U Žepču smo otvorili prvi Centar poslovnih kompetencija u kompletnoj Bosni i Hercegovini, što je velik pomak u razvoju kompetencija radnika i u pomoći poduzećima da nađu svoje mjesto na tržištu.

Partner u projektu bila je Unija poslodavaca Crne Gore, a Slobodan Milatović, projekt-menadžer na projektu, kazao je i da je Unija poslodavaca Crne Gore realizirala velik broj projekata, a Centar kompetencija Podgorica otvorio vrata za druge poslovne asocijacije te su imali brojne obuke vezane uz razvoj biznisa. Načelnik Općine Stari Jankovci, Dragan Sudarević, istaknuo je kako su 2013. godine detektirali problem oko okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, te su ušli u ovaj projekt kako bi pomogli malim i srednjim poljoprivrednicima.

- Centar kompetencija u Starim Jankovcima kruna je našeg rada, gdje ćemo malim OPG-ovima omogućiti razvoj kompetencija i vještina koje imaju. Unutar projekta održali smo tri radionice, a još je ih je pet u planu - kazao je načelnik Sudarević.

Veliku korist od projekta imala je i Općina Tovarnik, a prema riječima načelnice Ruže Veselčić-Šijaković, dobivena je oprema u vrijednosti 465 tisuća kuna.

Projekt se financira iz sredstava INTERREG IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020. programa. Vodeći partner bila je Razvojna agencija Žepče, a ostali su partneri bili Općina Stari Jankovci, Općina Tovarnik i Unija poslodavaca Crne Gore. M. Kokaj
Proračun projekta je 670.619 eura, EU financira 85 posto, a 15 posto sufinanciraju partneri
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike