Regija
VUKOVARSKA BOLNICA ZA NJIH JE UTOČIŠTE

Mladi iz Našica prepoznaju žrtvu hrvatskih branitelja
Objavljeno 16. studenog, 2019.
Do Vukovara hodaju domobrani te 50 srednjoškolaca i profesora
NAŠICE - Ponukani osjećajima, željom i mirom koji su osjetili prošle godine, kada je na put prema Vukovaru krenulo samo desetak učenika, u ovogodišnji pohod kreće njih više od pedeset.Na inicijativu profesorice tjelesnog Slađane Mihalj, prošle su godine našički srednjoškolci prvi put sudjelovali u pješačenju "Korakom, s ruksakom, tebi, u srcu skriveni grade" u trajanju od 18 sati, sve do Vukovara - grada heroja. Ove će se godine na put odvažiti čak 800 mladih iz cijele Hrvatske, koji će se u noći 17. studenoga okupiti u Osijeku, i točno u ponoć 18. studenoga krenuti prema Vukovaru.

- Na put idu svi oni koji su osjećali da mogu i žele dati dio sebe žrtvujući se pješačenjem u čast Vukovaru jer tura je uistinu naporna. Sudionici imaju četiri pauze, svakih sat i pol vremena, pa se njihov dolazak pred Vukovarsku bolnicu očekuje oko 8 sati, gdje će kratko odmoriti i pridružiti se Koloni sjećanja koja vodi do groblja. - Najteža dionica nam je od Vukovarske bolnice, gdje se ugrijemo, to mjesto stradanja nama postaje tada utočište, pa do groblja – rekla nam je Slađana Mihalj. Na pitanje kako je motivirala čak 50 učenika i kolega da se pridruže ovome, rekla je da su tome kumovali neki unutarnji osjećaji, koje im je predstavila predavanjem, baš kako je i ona sama bila motivirana riječima Siniše Glavaševića: "Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se."

- Ova su djeca rođena nakon 1991. godine i nisu bila dio rata, no oni osjećaju bol nevinih žrtava i imaju i volju i snagu da se odu pokloniti žrtvama, a gledati ih onako umorne pobuđuje u meni dozu straha i divljenja prema svima njima - dodaje profesorica te ističe da dok je ovakvih mladih ljudi koje nosi srce, Hrvatska je uistinu pobijedila.

O svom putu više su rekli i prošlogodišnji sudionici, Pavle Ergović i Iva Ptiček, koji su istaknuli da su imali osjećaj da tim putovanjem ostavljaju dio sebe za sve branitelje iz Hrvatske, ali i Vukovara, u Domovinskom ratu.

- Važno je da smo bez obzira na to što nismo bili dio rata, zahvalni za sve što su nam oni dali - dodao je Pavle. Oboje su zaključili da su ponosni što su izdržali do kraja te da su na završetku prošlogodišnjeg puta odmah znali da žele ići i ove godine. Njihova odluka bila je čvrsta, bez obzira na težinu puta, loše vremenske prilike, hladnoću i snažan vjetar koji ih je pratio.

- Mi osjećamo i Vukovaru donosimo tišinu, mir, istinu, dostojanstvo i ponos - zaključili su naš razgovor učenici, s posebnim sjajem u očima.

Želju, volju i snagu Našičana prepoznao je i gradonačelnik Josip Miletić te je istaknuo: ‘‘Važno je da se Vukovar nikada ne zaboravi, a na nama je da mladima prenesemo emocije i potaknemo ih da svojim primjerom poštuju prošlost i odaju počast braniteljima.‘‘

Ivona Ćosić
Svečani ispraćaj ispred crkve
Upravo zbog ustrajnosti učenika Srednje škole Isidora Kršnjavog, prije samog odlaska, a u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u nedjelju će od 20 sati za mlade biti organiziran svečani ispraćaj ispred župne crkve sv. Antuna Padovanskog. Uz učenike, u Vukovar kreće i veliki broj domobrana. Sam program obilježavanja u Našicama počinje već od 17.45 polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska te paljenjem lampiona za sjećanje na Vukovar. Od 18.30 održat će se svečana misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje, a od 19.30 slijedi predstavljanje knjiga iz bogatog dugogodišnjeg stvaralaštva Tihomira Dujmovića u Zavičajnom muzeju Našice. U sklopu sjećanja na Vukovar, u Gradu Našicama dočekani su i branitelji koji obilježavaju Memorijal Željka Majora te će prehodati 135 kilometara do grada heroja. “Ovih dana prisjetit ćemo se svih žrtava koje se nikada ne smiju zaboraviti, a oni koji su pali, traju u nama koji živimo”, poručio je gradonačelnik okupljenima i poželio im sretan put.
Možda ste propustili...

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

Najčitanije iz rubrike