Regija
INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA SLATINA

Otvoren županijski Centar
izvrsnosti novih tehnologija
Objavljeno 9. studenog, 2019.

SLATINA
U nazočnosti profesora, učenika i ravnatelja slatinskih škola te predstavnika Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije, u Industrijsko-obrtničkoj školi otvoren je Centar izvrsnosti novih tehnologija u sektoru strojarstva Virovitičko-podravske županije. U prostoru strojarskih radionica škole o Centru su govorili ravnatelj Mladen Graovac i voditelj Centra izvrsnosti Vedran Runje.
Prema riječima ravnatelja Graovca, glavne aktivnosti koje će Centar izvrsnosti provoditi su provedba redovitih strukovnih obrazovnih programa, stručno osposobljavanje i usavršavanje te obrazovanje za potrebe gospodarskih subjekata, stručno usavršavanje nastavnika, mentora, te prilagodba obrazovnih programa potrebama tržišta rada.
„U našem Centru izvrsnosti provodit će se aktivnosti u stvaranju sustavnih okvira za prepoznavanje, uključivanje i rad s potencijalno darovitom djecom, ali i otvaranje mogućnosti napredovanja i rada njihovih mentora. Svrha Centra izvrsnosti je osiguranje kvalitetnog sustava strukovnog obrazovanja, uz kontinuiran, svrsishodan i strateški razvoj u suradnji s poslodavcima, razvojnim agencijama, strukovnim udruženjima, visokim učilištima i civilnim sektorom, a koji mogu pridonijeti razvoju sustava strukovnog obrazovanja u sektoru strojarstva koji će biti privlačan i tehnološki napredan, posebice za provedbu učenja temeljenog na radu,“ rekao je ravnatelj Graovac.
Vizija Centra izvrsnosti u petogodišnjem razdoblju je postati inovativan i inkluzivan sustav srednjoškolskog obrazovanja, koji će osiguravati kvalitetno strukovno obrazovanje na regionalnoj razini.
Očekuje se će Centar izvrsnosti unaprijediti strukovno obrazovanje jer će osigurati uvođenje suvremenih i inovativnih aktivnosti, metoda i sadržaja u postojeće strukovne programe i kurikulume s ciljem omogućavanja stjecanja relevantnih kompetencija učenika, te povezati nove sadržaje s ishodima učenja, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakonom o strukovnom obrazovanju, Zakonom o obrtu i Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Tematska područja kroz koja će sve to Centar ostvariti jesu CNC tehnologije/Strojna obrada, Energetika i zaštita okoliša/Obnovljivi izvori energije, Industrijska robotika/Roboti i 3D tehnologije /CAD/CAM tehnologije.
Veliki broj različitih programa prema tim tematskim područjima usko će se specijalizirati radi stjecanja kompetencija potrebnih regionalnom tržištu rada te u dovoljnoj mjeri osigurati odgovarajuću dinamiku osuvremenjivanja programa. „Naša škola će kao Centar izvrsnosti u školskim kurikulumima razvijati inovativne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti i druge odgojno-obrazovne aktivnosti, programe i projekte kako bi unaprijedila kvalitetu i relevantnost ponude strukovnog obrazovanja. Usredotočit će se na primjenu novih suvremenih, tehničkih i inovacijskih dostignuća u odgojno-obrazovnom procesu, koji će povećati relevantnost kompetencija svih učenika na tržištu rada, uz posebnu pozornost na izradu novih sadržaja u programima redovitoga strukovnog obrazovanja, uključujući individualizirane programe za darovite učenike i učenike s teškoćama, usklađenih s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.“
Kao Centar izvrsnosti, škola želi osigurati kvalitetno strukovno, obrazovanje utemeljeno na znanju i inovacijama, sposobnosti za održivi rast te gospodarskoj i socijalnoj koheziji.
Na svečanosti otvorenja Centra voditelj Vedran Runje uručio je pročelnici Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije Vesni Šerepac prigodni poklon, obris županije s ishodima učenja, koji su u drvu izradili učenici strojarskih zanimanja Industrijsko-obrtničke škole Slatina.
Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike