Osijek
REKORD OSJEČANKE S JUGA 2

Uzgojila batat težak gotovo tri kilograma
Objavljeno 8. studenog, 2019.
I dok su narančasti obični, Aničini crveni batati razvili su se u divovske primjerke

Pravo čudo dogodilo se na parceli Anice Ivanković kod bajera na osječkom Jugu 2. Ubrala je batat nestvarne težine, težak gotovo tri kilograma, preciznije 2700 grama.


- Vrtlarenje mi je hobi. Kod bajera imam svoju parcelu i tu uzgajam povrće i cvijeće, od svega pomalo - priča ova skromna žena, koja je u Osijek došla iz Hercegovine i tu zasnovala obitelj. I ništa ne bi bilo neobično, jer Anica nije jedina Osječanka koja voli vrtlariti, da joj nedavno nije niklo ovo divovsko povrće. Tajna je, otkriva nam naša sugovornica, u gnojivu, kojim je oplemenila zemlju. Ovo je drugi put da uzgaja batate, sada je posadila desetak sadnica, crvenih i narančastih batata. I dok su narančasti obični, kao i svi drugi, crveni su se razvili u divovske primjerke. Možda je tajna u tome što su narančasti bili više pri površini, pa su dio uroda pojeli rovci, dok su crveni batati bili znatno dublje u zemlji.


- Gotovo sam slomila motiku dok sam iskopala te divovske batate - kaže Anica pola u šali, pola u zbilji. Nakon što ih je iskopala, precizno ih je izvagala i začudila se njihovoj težini. Svi su bili teži od dva kilograma. No, Anica nije sebična, od tri divovska batata jedan je darovala kćeri, drugi nećakinji Ivanki, a treći je ostavila sebi. Onaj koji je namijenila nećakinji Ivanki dobrano je iznenadio primateljicu dara.
- Nisam mogla vjerovati kad sam čula koje su težine tetini batati. A upravo sam ja dobila onaj najveći i najteži od svoje omiljene tete. Ovaj me neobičan događaj iznenadio, jer čula sam da ljudi diljem Hrvatske, ali i svijeta, uzgajaju divovske bundeve, čak se i natječu čija je najveća, ali za divovske batate još nisam čula. A oni su izrasli baš na parceli moje tete - ističe Ivanka.


Vesna Latinović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike