Regija
KONCESIJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Unatoč potpisu, nastavak borbe za višu cijenu
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Revalorizacijom je cijena koncesije na području općine Kneževi Vinogradi utrostručena, ali i dalje znatno niža od tržišne
BELI MANASTIR

Premda relativno nezadovoljni revaloriziranim cijenama višegodišnje koncesije poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, dio baranjskih načelnika potpisao je anekse ugovora, pristajući tako na uvjete koje im je ljetos predložilo resorno Ministarstvo.

Riječ je o ugovorima s Beljem plus, koji se odnose na (nastavak) višegodišnje koncesije za zemljište, a čiji se iznosi razlikuju od općine do općine.

"Vuk sit..."

Cijela priča oko cijene koncesije poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu počela je u vrijeme kada se završavala priča s Agrokorom. Na neki način, pokrenuli su ju (i) baranjski načelnici, jer je jedna od Agrokorovih tvrtki - Belje - u to vrijeme (a tako je i sada) obrađivala približno 19.000 hektara državnog zemljišta na području Baranje, za koje je (veliku većinu) imalo višegodišnju koncesiju. Upozoravali su načelnici tada, a i prije, kako nije realno da Belje plaća višestruko manju cijenu koncesije u odnosu prema ‘‘malim‘‘ poljoprivrednicima. U sve se umiješalo Ministarstvo koje je, kako bi ‘‘vuk bio sit, a ovce na broju‘‘, revaloriziralo cijene koncesije, odlučivši da ona bude 922 kune po hektaru. Baranjski su načelnici i nadalje bili nezadovoljni jer je revalorizirana cijena i nadalje bila znatno niža od tržišne. Najupečatljiviji problem na području Baranje bio je na području Općine Kneževi Vinogradi, gdje Belje u koncesiji ima približno 6500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Belje je tamo godinama za koncesiju plaćalo 300-tinjak kuna godišnje po hektaru, a cijena za privatnike bila je i po nekoliko puta viša.

Znatan prihod

- Dovoljan su primjer dvije čestice koje dijeli samo kanal. Iako je riječ o zemljištu iste klase, Belje je za svoj dio plaćalo 300 kuna, a privatnik 1800 kuna po hektaru. To je najradikalnija usporedba, ali sličnih je primjera mnoštvo. Zbog toga smo gubili milijune potencijalnih kuna koje bi odsjele u općinskom proračunu i bile namijenjene isključivo dobrobiti mještana - priča Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi. Iako svjestan da su 922 kune znatno manji iznos od tržišne vrijednosti, potpisali su anekse ugovora i tako prihvatili revaloriziranu cijenu koncesije po hektaru. No to ne znači da neće inzistirati na povećanju cijene.


- Na moju je inicijativu, odmah nakon što je Ministarstvo izišlo sa svojim prijedlogom, održana koordinacija baranjskih načelnika, na kojoj sam predložio potpisivanje aneksa ugovora, ali i nastavak borbe za višu cijenu koncesije - tvrdi, dodajući kako se na taj način ne ulaguje Belju plus, nego općini želi uprihoditi gotovo tri milijuna kuna, što je više nego četvrtina izvornih proračunskih prihoda.
Spomenuti iznos, naglašava, ne bi ‘‘sjeo‘‘ u proračun u slučaju da aneks nije potpisan, a koliko tri milijuna kuna za proračun jedne baranjske općine znači, nije potrebno spominjati.


Ivica Getto
koncesija
iznos je

922 kune

po hektaru
Grad gubi 40-ak tisuća kuna
Cijena koncesije za poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu koje Belje plus obrađuje u Baranji nije ista u svim općinama. Dok je revalorizacija cijene nekima dobrodošla, premda ne u mjeri kakvoj su zamislili, Beli Manastir potpisivanjem aneksa Ugovora godišnje gubi 40.000 kuna jer je dosadašnja cijena bila viša od revalorizirane. No zbog dobrih odnosa s Beljem plus i za proračun relativno malog iznosa, gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, parafirat će aneks ugovora, za što je dobio ‘‘blagoslov‘‘ Gradskog vijeća.
Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike