Regija
OBAVLJENO OCJENJIVANJE UZORAKA NA PRVOM FESTIVALU ŠUNKE, VINA, RAKIJE I KULENA

Kvaliteta šunki i kulena vrlo dobra
Objavljeno 19. listopada, 2019.
VINKOVCI

Za tjedan dana, u subotu, 26. listopada, u Vinkovcima se održava prvi Festival šunke, vina, rakije i kulena, koji organiziraju udruga Vinkovački šokački rodovi i Turistička zajednica grada Vinkovaca, ali pripreme se već održavaju jer u sljedeću je subotu vrhunac Festivala, kada će biti objavljeni rezultati i dodijeljene nagrade najboljim proizvođačima šunke, vina, rakije i kulena.

U četvrtak je zasjedao ocjenjivački sud koji je imao ugodnu ali nimalo laku dužnost kušati sve pristigle uzorke kulena i šunke i ocijeniti koji su najbolji. Na prvi Festival pristiglo je sedam šunki i 34 kulena iz cijele Slavonije i Baranje. Ocjenjivački sud činili su dr. Đuro Senčić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, predsjednik, dr. Danijela Samac s istog fakulteta i dr. Mario Škrivanko, ravnatelj Veterinarskog zavoda u Vinkovcima. Kod šunke i kod kulena ocjenjivali su vanjski izgled, izgled presjeka, miris, čvrstoću i okus.

- Kvaliteta i šunke i kulena koji su pristigli na ocjenjivanje je, općenito, vrlo dobra. Imali smo samo dva uzorka lošijih kulena, a ostalo je sve bilo zadovoljavajuće kvalitete. Prvo kod kulena ocjenjujemo vanjski uzgled, ne smije biti pljesniv, naboran, ne smije biti u mrežici, mora biti povezan špagom, zatim ocjenjujemo boju presjeka, udjel masnog tkiva, vezivnog tkiva, šupljine, ali najviše bodova dajemo za okus i miris. Slično je i u ocjenjivanju šunke, gdje gledamo na vanjski izgled, presjek, konzistenciju, okus i miris, koji, kao i kod kulena, donose najviše bodova – objašnjava dr. Đuro Senčić, koji ima dugogodišnje iskustvo ocjenjivanja na šunkijadama i kulenijadama, a i autor je stručne knjige Slavonska šunka, hrvatski autohtoni proizvod, objavljene 2009. u Osijeku. To je, prema ocjeni recenzenta, dr. Branka Berića, prvo monografsko djelo o šunki u Hrvatskoj, gdje “autor na vrlo stručan i pregledan način, razmatra sve bitne čimbenike u proizvodnji kvalitetne slavonske šunke” i pritom se oslanja na tradicionalne postupke proizvodnje šunke, “ali protumačene i oplemenjene suvremenim znanstvenim spoznajama”. Knjiga će, drži dr. Berić, pomoći proizvođačima šunke da što kvalitetnije proizvode taj proizvod prepoznatljiv za Slavoniju.

Ocjenjivanje rakije i vina predviđeno je za subotu, s novim povjerenstvom predvođenim za vino dr. Ivanom Alpeza iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, a za rakije dr. Antunom Jozinovićem s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka.

Organizatori se nadaju kako će, uz Vinkovačke jeseni, Advent u Vinkovcima, Vinkovačko ljeto i Rimske dane, i ova manifestacija postati dio prepoznatljivosti grada na Bosutu, koja će privući ljubitelje slavonskih specijaliteta. M.Flego
Nagrade na večeri
Predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi Zvonimir Liščić kaže kako rezultate ocjenjivanja i pobjednike neće objaviti prije subote, 26. listopada. Tada će u dvorani Barun Trenk, poslijepodne, od 10 do 16 sati, posjetitelji moći razgledati i kušati uzorke kulena, šunke, rakije i vina, a u 20 sati počinje svečana večera prvog Festivala, gdje će biti uručene nagrade najboljima.
Možda ste propustili...

MJEŠTANI BELJEVINE DRUŽILI SE UZ SEOSKI TURNIR NA LIVADI

Ekipe igrača od 80 do 200 godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMETNI PREPOROD BIZOVAČKOG KRAJA

Krenula obnova ceste Normanci - Josipovac

2

DOBRA VIJEST IZ BARANJE

U prvi će razred 20-ak djece više nego rujna 2019.

3

IZ ŽUPANJSKE POSAVINE TRI KANDIDATA

Na izbornim listama su dva Štitarca i Županjac