Regija
NAKON ŠTO SU ODNIJELA BROJNE ŽIVOTE

Kružni tok na opasnim križanjima na obilaznici
Objavljeno 15. listopada, 2019.
HC među 39,5 milijuna kuna planiranih u 2020. za Đakovo uvrstio i 8 milijuna za spasnosna rješenja za dva opasna raskrižja
ĐAKOVO

Nakon što su dva pogibeljna raskrižja na đakovačkoj zaobilaznici, ona prema Satnici Đakovačkoj i Selcima, u dvadesetak godina otkako je u promet pušten obilazni pravac oko grada uzela brojne živote, oba dobivaju kružne tokove. Rečeno je to na đakovačkom sastanku predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i Grada Đakova – voditelja HC-ove Poslovne jedinice Osijek Gorana Martinovića i gradonačelnika Marina Mandarića, a kada je izneseno da su ukupna planirana ulaganja HC-a za područje Grada Đakova u 2020. godini 39,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Mandarić izražava zadovoljstvo što su, kako kaže, s Hrvatskim cestama uspjeli dogovoriti rješavanje pitanja prometne problematike u široj Đakovštini.

Svaki 4 milijuna
Dva spasonosna kružna toka na obilaznici zahtijevaju po 4.000.000 kuna.

- Za Grad Đakovo, među ostalim, osobito je važna gradnja ta dva kružna toka na đakovačkoj obilaznici. Oba su, nažalost, odnijela živote. Vjerujem da će rekonstrukcija raskrižja prema Selcima i Satnici izgradnjom kružnih tokova pridonijeti većoj sigurnosti u prometu - kaže Mandarić.

Podsjetimo, Đakovčani su u siječnju bili zgroženi tragičnom smrću svoje 28-godišnje sugrađanke na križanju obilaznice s pravcem za Selce, kada je život izgubila u sudaru svog automobila i šlepera. Četiri godine prije, u listopadu 2015., na križanju obilaznice prema Satnici u naletu vozila poginuo je 46-godišnji pješak. Na ova dva križanja ginuli su vozači, pješaci, suvozači... Prometna je struka nakon siječanjske tragedije (još jednom) upozorila na svu pogibljenost dva od tri raskrižja na obilaznici, predloživši kružne tokove kao rješenje za sudionike u prometu. Dva raskrižja opasna su od puštanja obilaznice u promet prije dvadesetak godina, u međuvremenu su oba prošla i semaforizaciju, no ni to se nije pokazalo dovoljnim rješenjem. Prometna struka pozdravlja najave o gradnji kružnih tokova na tim dvjema crnim točkama obilaznice. Stalni sudski vještak i revizor u cestovnoj sigurnosti Hrvoje Crnoja kaže kako su kružni tokovi na tim raskrižjima zadovoljavajuća rješenja.

Opasna mjesta 1 i 2
- To smo višekratno predlagali - kaže Crnoja. Na upit zašto su dva raskrižja na obilaznici tako pogibeljna, Crnoja odgovara:

- Velike su brzine kretanja, a prisutna je i nepreglednost. Semaforizacija pri tim brzinama nije efikasna, a kružni će tokovi prisiliti vozače da se sporije kreću tim dijelom.

Crnoja podsjeća da i dalje ostaje problem kretanja pješaka tim dijelom zbog Stočina, do kojeg mještani tog rubnog dijela grada moraju prelaziti preko obilaznice i opasnog križanja za Selce. Crnoja dodaje da i da dva raskrižja "na prvu loptu" sudionicima u prometu daju lažni osjećaj sigurnosti, što im smanjuje oprez. U Cestama su dva pogibeljna raskrižja na zaobilaznici označili kao opasna mjesta Đakovo 1. i 2. Kako ističu u HC-u, za rekonstrukciju križanja na obilaznici s državnom cestom D515 Đakovo-Našice, kod Satnice, za projekt je podnesen zahtjev za građevinsku dozvolu te je nabava za izvođenje planirana za prvi kvartal 2020. s rokom izvođenja od pet mjeseci. Za rekonstrukciju križanja na obilaznici s D38 Đakovo - Požega, kod Selaca, za projekt je također podnesen zahtjev za građevinsku dozvolu koja se, dodaju u Cestama, planira ishoditi do kraja 2019., te je planirana nabava za izvođenje za prvi kvartal 2020. s rokom izvođenja od pet mjeseci.
Suzana Župan
U 2020. ulaganja u još četiri dionice
HC u 2020. na đakovačkom području planira i ulaganja u još 4 dionice, među kojima je i rekonstrukcija dijela D7 - od Širokog Polja do Đakova, 9,6 km. Procijenjena vrijednost radova je 28.800.000 kuna. “Projekt je trenutno u projektiranju te se po dovršetku projektne dokumentacije i ishođenju građevinske dozvole planira nabava za izvođenje u 3. kvartalu 2020. s rokom izvođenja 12 mjeseci”, navode u HC-u. Za 2020. plan je i izrada idejnog, glavnog i izvedenog projekta te ishođenje građevinske dozvole na dionici DC7 od križanja s DC46 do granice k.o. Strizivojna i Vrpolje, 6,1 km. Procijenjena vrijednost projektiranja je 489.000 kuna. U planu je i izrada idejnog, glavnog i izvedbenog projekta te ishođenje građevinske dozvole na DC38 - od Levanjske Varoši do obilaznice i spoja na kružni tok Đakovo 2, 18,9 km. Procijenjena vrijednost projektiranja je 1.134.000 kuna. Za 2020. u planu je i izrada idejnog, glavnog i izvedbenog projekta te ishođenje građevinske dozvole na DC515 - od Bračevaca do obilaznice i spoja na kružni tok Đakovo 1, 13,9 km. Procijenjena vrijednost je 1.113.000 kuna.
termini
NABAVA U PRVOM KVARTALU 2020., ROK 5 MJESECI
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike