Regija
ZA SMIJEH I FOTOGRAFIJU

Jabuke, tikvice i bećarci u parku
Objavljeno 20. rujna, 2019.
"Slavonijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje" - vrijedi to i za bećarce, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro hrvatske i svjetske kulturne baštine, koji su se, uz stihove Kozaraca, našli ispisani na kartonskim jabukama i tikvicama među krošnjama drveća u središnjem vinkovačkom parku i na stupovima lampi. Pobudili su veliko zanimanje i simpatije, pa se mnogi gosti grada na Bosutu, a i sami Vinkovčani, svakodnevno fotografiraju pokraj njih.

- Ideja je bila uzeti dva nadaleko prepoznatljiva tradicionalna slavonska jesenska motiva, tikvicu i jabuku, a jabuka je i simbol Vinkovaca i Vinkovačkih jeseni, i spojiti ih s još jednim simbolom Slavonije i Šokadije, a to je bećarac, te s odabranim stihovima naših poznatih vinkovačkih pisaca Josipa i Ivana Kozarca, koji su najljepše opisali i opjevali ljepotu naše Slavonije - kazala je Marija Gerovac, direktorica medijske kuće Novosti d.o.o., jednog od organizatora 54. Vinkovačkih jeseni.

Prošetajte stoga kroz prak, nasmijte se i zapšite si koji bećarac, jer nikada ne znate kad će vam zatrebati: “Moja mama nemoj se bojati, od tri snaje jedna će valjati’’, ‘’Mili Bože, sve su žene iste, napiju me, pa me iskoriste’’, ‘’Mala moja slatki paradajzu, sjećaš li se ljubavi u špajzu’’. M.K.
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike