Regija
OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA RADI 188 GODINA

Nakon Zagreba, druga hrvatska bolnica bila je u Vinkovcima
Objavljeno 20. rujna, 2019.
VINKOVCI - Opća županijska bolnica Vinkovci proslavila je svečano, ali i radno, 188 godina postojanja te zdravstvene ustanove osnovane u rujnu 1831. kao druge bolnice u Hrvatskoj, jer prva, ona u Zagrebu, otvorena je 1804. Poslije će biti otvorene bolnice u Rijeci, Varaždinu, Karlovcu, Novoj Gradiški... Prema povijesnim izvorima, prve obdukcije u Hrvatskoj obavljene su upravo u Vinkovcima i vinkovačka je bila treća bolnica u Hrvatskoj koja je otvorila antituberkulozni dispanzer.

Obljetnica je proslavljena svečano jer su izneseni povijesni podatci o početku zdravstvene službe u Slavoniji, u Vinkovcima, kojima se valja dičiti, a radno jer je prvi put u Vinkovcima organiziran poslijediplomski tečaj trajne edukacije I. kategorije iz gastroenterologije pod nazivom "Najučestaliji funkcijski poremećaji probavnog sustava u Hrvatskoj".

Vinkovačka bolnica može se pohvaliti kako u 188 godina ni dana nije prestajala raditi, čak ni za Prvog i Drugog svjetskog rata pa ni za Domovinskog. Dapače, pojačano je radila i na nekoliko lokacija izvan Vinkovaca jer bolnička zgrada bila je uz samu bojišnicu i svakodnevno na udaru mirkovačkih minobacača i topova pa su otvoreni izmješteni odjeli u Starim Mikanovcima, Županji i Đakovu.

Prvo je bolnica bila smještena u prizemlju zgrade Pukovnijskog zatvora bivše graničarske Brodske pukovnije, tamo gdje je danas Gradski muzej, i imala je samo 12 kreveta, a 26 godina kasnije sagrađena je bolnička zgrada u današnjoj Zvonimirovoj, Pukovnijska bolnica s 50 kreveta, jednom kupaonicom i tri nužnika. Ta zgrada je i danas u funkciji zdravstva, iako se trenutno obnavlja fasada, krovište, prozori i vrata. Vinkovčani je zovu Stara bolnica od kada je početkom 60-ih sagrađena nova, moderna bolnica koja je prije 20-ak godina nadograđena novim traktom i donedavno obnavljana od ratnih rana.

Prije osam godina, u povodu 180 godina od osnutka vinkovačke bolnice, objavljena je opsežna monografija u kojoj je opisano i fotografijama dokumentirano sve važno za 180-godišnju povijest druge bolnice na tlu Hrvatske.

- Najveći problem je ono što čini bolnicu, a to su ljudi. Svakih nekoliko godina imamo problem manjka liječnika specijalista na nekom odjelu. Bila je to Pedijatrija, sada je to Radiologija, a pojavljuje se polako i problem Internog odjela – rekao je ravnatelj OŽB-a Vinkovci, dr. Krunoslav Šporčić, na proslavi 188 godina bolnice dodajući kako u posljednje vrijeme imaju financijske poteškoće, ali zdravstvena zaštita stanovništva nije ničim ugrožena i opskrba bolnice lijekovima nije bila prekidana. M.Flego
Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike