Osijek
RASVJETNI STUP NA TRGU SLOBODE VRAĆEN NAKON JOŠ JEDNOG POPRAVKA

Parangal: Trebalo je osigurati rezervne stupove
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Rasvjetni stup na Trgu slobode, koji je do početka ove godine, kada je prvi put odnesen na popravak, čak devet mjeseci stajao iskrivljen i tako prijetio sigurnosti prolaznika te estetski narušavao izgled tog dijela Trga, jučer je vraćen na svoje mjesto nakon novog popravka.

"Odnijeli smo ga bravaru, koji je napravio preinake, a mi smo napravili temelj kakav stup izvorno nije imao, jer drugo rješenje jednostavno nemamo. Ako se sjećate, posljednji sam put govorio da je prilikom projketiranja Trga trebalo predvidjeti ovakve situacije, odnosno osigurati rezervnu opremu, jer to su specifična arhitektonskih rješenja koja su teško ili nikako dobavljiva", rekao nam je direktor tvrtke Parangal Zdravko Banjan.

Kada je riječ o klasičnim rasvjetnim stupovima kakve viđamo uz ceste ili unutar naselja, s njima problema nema, lako je od dobavljača naručiti nove ili ih, ako je to moguće, reparirati. Kod arhitektonskih rješenja kao što je ono na Trgu slobode, Trgu Ante Starčevića ili Trgu Josipa bana Jelačića, djelatnici Parangala moraju se snalaziti kako znaju i umiju. Predmetni je stup sada vraćen u funkciju, što je najvažnije, međutim, sasvim je izvjesno da će do ovakvih komplikacija dolaziti i ubuduće ako Grad Osijek kao vlasnik ne pronađe adekvatno rješenje. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJVEĆA MASONSKA ZBIRKA U OVOM DIJELU EUROPE

Masoni u Osijeku od 1773.

2

UDRUGA SVJETLOST FENJERA

Nakon 54 godine kafić
Baroko zatvoren uz tihu
svjetlost fenjera iz 1889.

3

POŠAST ČIŠĆENJA ZGRADA “NA CRNO”

Novac za čistačicu prikupljaju skrivećki, od stana do stana