Dome slatki dome
DIZAJN

Uživanje svim osjetilima
Objavljeno 5. rujna, 2019.
Dom postaje centralno mjesto za opuštanje i stvaranje novih kreativnih ideja

Interakcijom opipa, vida, sluha i okusa doživljavamo prostor na osobite, vrlo individualne načine. Stil opremanja, vrsta primijenjenih materijala, način osvjetljenja i drugi važni detalji, uspješno pojačavaju prostorne doživljaje.


Vizualni efekti jedni su od najvažnijih u stvaranju ukupnog dojma, jer osjet vida stvara primarne dojmove koji se upotpunjuju kroz ostala osjetila. Upravo iz tog razloga, dizajn pojedinih elemenata, kao i opći sklad koji se postiže pozicioniranjem namještaja i opreme, predstavljaju važan dio u kreiranju konačnih ugođaja u prostoru.

Ambijent

Boje, materijali, kao i svjetlosni efekti, pojačavaju kvalitetu samog ugođaja u interijeru i čine kompleksnu cjelinu koju vizualno doživljavamo kao ugodan, opuštajući, dinamičan, elegantan, raskošan, ili razigran ambijent. Dekorativni detalji aktivno sudjeluju u stvaranju konačnog dojma. Najizravnije podložni osjetu opip su garniture za sjedenje, fotelje, sofe, stolci, prekrivači, posteljine, ukrasni jastučići, podne prostirke i sve ostalo što može doći u direktan kontakt s našom kožom. Osjećaj finoće i mekoće pojačava osjećaj ugode i uživanja i stoga osobitu pozornost posvetite odabiru tkanina i materijala.


Suvremeno doba nezamislivo je bez integriranja tehnike u namještaj ili sam prostor. Tehnički uređaji dosegnuli su visoke vrijednosti u samom oblikovanju te tako osim svoje primarne tehničke uloge ispunjavaju i estetske, i uspješno se uklapaju s najsmjelijim dizajnerskim komadima namještaja.
Glazba

Zvučni efekti u prostoru, kroz odabranu vrstu glazbe, oplemenjuju prostor i naglašavaju dimenziju koja se ne može spoznati vizualnim osjetilima. Zvuk na osobit način ispunjava prostor i aktivno sudjeluje u stvaranju konačnog ugođaja.


Prostor osvježite i ispunite mirisnim svijećama, eteričnim uljem koje se ulije u specijalne posude te zagrijava pod plamenom, ili upotrijebite električne osvježivače kroz koje se uključivanjem u struju prostorom šire odabrani mirisi. Osobito osvježenje prostora postiže se uvođenjem prirodnog bilja i cvijeća, koje osim mirisno, obogaćuje prostor i vizualno.
Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike