Regija
NEPUNA DVA MJESECA NAKON NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE

Na ulazu u đakovački Centar sada metal-detektorska vrata
Objavljeno 3. rujna, 2019.
ĐAKOVO

Nepuna dva mjeseca nakon nezapamćene tragedije, u kojoj je on na tragičan način ostao bez dvoje djelatnika – dugogodišnje socijalne radnice Blaženke Poplašen (50) i mladog pravnika Ivana Pavića (35) - Centar za socijalnu skrb Đakovo od prošlog vikenda na svom ulazu ima metal-detektorska vrata kao oblik zaštite.

Osim te, svaki posjetitelj ove ustanove proći će još jednu razinu zaštite – pregled ručnim detektorom metala. Oba detektora Centar je dobio ‘u paketu‘, od istog proizvođača takve opreme. Ručni detektor metala, kao oblik zaštite na ulazu u Centar, korišten je i proteklih dana jer je Centar jedan, rabljeni ručni detektor, dobio na revers koji sada, po dopremi i ugradnji nove opreme, vraća proizvođaču. Ručni detektor do sada nije ‘snimio‘ ništa sumnjivo kod posjetitelja te ustanove.

– Sada, nakon ugradnje detektora metala na ulazu, moramo još riješiti prostor za odlaganje stvari, poput torbi i slično, a koje nisu nužne za svrhu posjeta Centru - dodaje ravnateljica Dubravka Petrović.

Prema najavama, đakovački Centar prvi je koji je nakon tragedije, a koju je 9.srpnja počinio Andrija Drežnjak (61) iz Đakova, koji je dobio taj oblik zaštite, a koji će dobiti i ostali centri za socijalnu skrb u Hrvatskoj. Đakovački CZSS, podsjeća ravnateljica Petrović, odmah nakon tragedije krenuo je u postupak javne nabave metal-detektorskih vrata, a ostali centri nakon što je resorno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku krajem srpnja donijelo preporuku o nabavi detektora metala za sve centre, jer taj oblik zaštite do sada na ulazu ima samo nekoliko njih. Proizvođaču je vrata, ugrađenih na ulazu u đakovački Centar, "Garrett", vrijednost nabave bila do trideset tisuća kuna. Sredstva za kupnju vrata osiguralo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a s pozicije hitne intervencije. Đakovački Centar prije srpanjske tragedije, osim jednog zaštitara na ulazu, no on prema zakonu ne može biti naoružan jer centar za socijalnu skrb nije novčarska kuća poput Financijske agencije i banaka, nije imao čak ni videonadzor.

Ravnateljica Petrović kaže kako sada slijedi i pokretanje postupka javne nabave za zaštitarsku kuću, a s najpovoljnijim ponuđačem bit će sklopljen ugovor. Ugovor s dosadašnjom kućom, "Securitas", istekao je. Upravo je njezin zaštitar bio ulazu kada se dogodila srpanjska tragedija, a nakon koje je završio na bolovanju.

- Novi ugovor sa zaštitarskom tvrtkom imat će neke nove momente u odnosu prema ugovoru s dosadašnjom tvrtkom - kaže Petrović.

Nakon prvotnog reduciranog režima u radu sa strankama, u ispomoć su dolazile i kolege iz drugih centara, kao što su Osijek, Slavonski Brod i drugi. Đakovački Centar sada sa strankama radi uobičajeno.

Suzana Župan
Dubravka Petrović

ravnateljica CZSS-a Đakovo

Slijedi i postupak javne nabave za zaštitarsku kuću jer je ugovor s dosadašnjom istekao. Novi ugovor imat će nove momente u odnosu prema ugovoru s dosadašnjom zaštitarskom tvrtkom, “Securitas”
7 radnih mjesta
U Centru za socijalnu skrb Đakovo imali su potrebu za provedbom javnih natječaja za popunjavanje sedam radnih mjesta, među kojima su i dva radna mjesta tragično stradale socijalne radnice Blaženke Poplašen i pravnika Ivana Pavića. Ostale su se potrebe ukazale zbog rodiljnih dopusta, odlaska jednog radnika u Slavonski Brod, bolovanja i dr. S popunjavanjem tih sedam radnih mjesta, Centar će brojati 28 djelatnika.
Najčitanije iz rubrike