Osijek
TURISTIČKI RADNICI SE TRUDE, NO ŠTO JE S OSTALIMA?

Na prvi pogled: Što naši gosti vide kad stignu u Osijek?
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
Posjetitelji koji u Osijek dolaze željeznicom imaju dojam da se nalaze na ranžirnom, a ne glavnom kolodvoru velikog grada

Današnji turisti, oni mlađi posebice, pripremaju svoja putovanja upoznavajući se s odredištima puno prije samoga polaska. Tako i turisti koji dolaze u Osijek dobro znaju što nikako ne bi trebali propustiti, gdje se mogu dobro provesti, fino jesti te mnogo toga što im preporučuju specijalizirane platforme za putovanja, forumi, internetske stranice... No, unatoč trudu turističkih radnika, pitamo se koliko je Osijek poradio na prvom dojmu, odnosno koliko je (ne)privlačan na prvi pogled? Zato smo obišli mjesta na koja turisti prvo stupe napuštajući prijevozno sredstvo kojim su došli u Osijek. Što smo vidjeli?

Zacijelo najljepši prvi dojam o Osijeku steknu turisti koji dolaze riječnim kruzerima na plovidbi Dunavom od srednje Europe sve do ušća u Crno more. Prolazak ispod mostova duž jedne od najljepših šetnica koja se prostire cijelim gradskim tokom Drave i dolazak u pristanište s vezom u neposrednoj blizini središta slavonske metropole nešto je što uvijek iznova oduševi svih 200-tinjak putnika stotinjak metara dugih luksuznih riječnih plovila. Njihovi se prvi susreti s gradom vežu uz Zimsku luku poput fotografije s razglednice nakrcanu čamcima i brodicama, pogled na moderan hotel i mnoštvo gradskih kafića s ljetnim terasama, koje ih vode do središnjeg trga.

Za razliku od njih, turisti koji u Osijek dolaze zrakoplovima prvo naiđu na ne baš reprezentativnu zgradu Zračne luke Osijek, a ni njezin im okoliš zacijelo neće ostati u dužem lijepom sjećanju. Stoga im za utjehu ostaje pogled iz aviona na ravnicu, uz što brži transfer do nekog od udobno uređenih smještaja u gradu ili okolici.

Turisti koji u grad dolaze autobusima redovitim linijama i putovanje završavaju na Autobusnom kolodvoru primijetit će moderno arhitektonsko zdanje, ali ga okoliš starih željezničarskih radionica te zgrada bivšeg restorana Index oštećenog pročelja u tome ne prati i nije nešto što će ostati u dobrom pamćenju dragim nam gostima. No i to je podnošljivo u odnosu prema onom što imaju vidjeti gosti koji dolaze vlakom. Željeznički kolodvor bez očekivane vreve putnika i praznih kolosijeka izgleda kao da je ondje vrijeme stalo početkom prošlog stoljeća. Crvotočinom izjedene noseće grede stanice, polupani umivaonik, reklame prekrivene ptičjim izmetom i stare klupe prizor su koji dočekuje turiste na glavnom kolodvoru četvrtog po veličini grada u Hrvatskoj.

Bez imalo mašte, a o nedostatku ikakve ponude da i ne govorimo, autobusno je stajalište kod istočnog ulaza u Tvrđu, nedaleko od GPP-a, gdje se parkiraju organizirane autobusne turističke ture. Šljunčana prašna površina s pogledom na praonicu automobila nije za pamćenje, no utjeha je da turisti ipak ne moraju dugo pješačiti do Tvrđe, jednog od omiljenih odredišta gostiju. Tvrđa i promenada jamče ljubav na prvi pogled kad u Osijek ulazite s baranjske strane, no, nažalost, ostali cestovni ulazi nemaju takve adute.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike