Regija
U VIROVITICI ZAVRŠNA KONFERENCIJA

Obnova dvorca najveći im je projekt u povijesti
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
Projekt napisala Razvojna agencija VTA, a sufinancirala EU iz strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju 2014. – 2020
VIROVITICA

S početkom u simboličnih pet minuta do podneva u velikoj dvorani novoobnovljenog Dvorca Pejačević, održana je završna konferencija Integriranog razvojnog programa "5 do 12 za Dvorac".

Virovitički Oscar
Riječ je o najvećem projektu Grada Virovitice, koji je trajao 36 mjeseci i čija je vrijednost veća od 81 milijun kuna i u okviru kojeg je obnovljen Dvorac Pejačević, revitaliziran i uređen Gradski park te šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića. Nositelj projekta je Grad, a projektni su partneri TZ Virovitica, TZ Virovitičko-podravska županija, županijski Drvni klaster te županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom. Projekt je napisala Razvojna agencija VTA, a sufinancirala ga je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Otvorenju su nazočili pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Dragan Jelić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, saborski zastupnici Tomislav Tolušić i Josip Đakić, župan Igor Andrović sa suradnicima, gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, partneri projekta, izvođači... Integrirani razvojni projekt "5 do 12 za Dvorac" najveći je kulturni projekt Grada, a voditeljica projekta Đurđa Aragović zahvalila je svima koji su u ove tri godine, ali i prije, otkako se stvorila ideja o obnovi dvorca i parka, u njega utkali svoju ekspertizu i rad.

– Ovaj projekt je naš virovitički Oscar i zahvaljujem svima koji su na njemu radili. Moram uime tima pohvaliti izvrsnu suradnju sa SAFU-om, koji je svojom stručnošću i energijom na svakom koraku projekta bio primjer kako javna uprava može efikasno raditi – rekla je Aragović te dodala kako se otvorenje novog Gradskog muzeja, a koji se nalazi u dvorcu, očekuje 1. listopada. Ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej predstavila je novu muzeološku koncepciju "Drveno doba", te naglasila kako se svi djelatnici raduju preseljenju u ovaj "veličanstven prostor".

Ispunili viziju
Dvorac, park i šetnica danas su na ponos gradu i svim sugrađanima, ali i cijeloj sredini. Riječ je o viziji na kojoj se radilo 14 godina, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin i danas predstavlja ne samo najveći gradski projekt u povijesti, nego služi i kao primjer ostalima što se može postići kada se radi zajedno.

– Virovitica je danas jedan od rijetkih gradova u Europi čije su centralno ishodište upravo Dvorac i park. To nam je poticaj da i dalje razvijamo grad. Ovaj projekt promijenio je ne samo razmišljanje građana nego i poduzetnika te Viroviticu svrstao na turističku kartu Hrvatske, ali i Europe, kao mjesto koje svakako treba posjetiti – rekao je Kirin. Pohvale projektu izrekao je i župan VPŽ-a Igor Andrović također čestitavši svima uključenima u projekt, a da je riječ o apsolutno najvažnijem projektu obnove kulturne baštine na području Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, a i šire, naglasio je Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi. Odjel postoji 20 godina i ovo je daleko najveći projekt na kojemu su radili. Projekt je odobren 2016. godine na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za razvoj kulturne baštine u svrhu turizma.

– Kad govorimo o projektu ‘‘5 do 12 za Dvorac‘‘, to je izuzetan projekt i volio bih da se svi projekti provode poput ovog u Virovitici – rekao je Jelić.

Tolušić je naglasio kako je u 17. i 18. stoljeću u Hrvatskoj bilo više od 1000 kurija i dvoraca, a danas ih je oko 180 te je to jedan od razloga zašto su se EU fondovi iskoristili za spas kulturne baštine.

– Ovo je naša povijest, to trebamo čuvati. Ono što radi Grad Županija obnovom kulturne baštine,daje nadu da će našoj djeci ostati nešto čime će se moći ponositi i o čemu će moći voditi brigu na bolji način nego što je to bilo u prošlosti – poručio je Tolušić te naglasio je kako obnovu Dvorca i parka smatra najvažnijim projektom u suvremenoj povijesti Virovitice.

Vladimir Grgurić
ovaj Dvorac je dragulj Slavonije
Veliko zadovoljstvo učinjenim je izrazio i saborski zastupnik u Hrvatskom Saboru Josip Đakić. Dvorac, park i šetnica predstavljaju danas, rekao je zastupnik Đakić, “dragulj Slavonije”, čiji će sadržaji, kao i njegova budućnost, znatno utjecati na sve društvene i kulturne događaje u Virovitici i okolici. Iako je Gradski muzej za sada još uvijek u fazi opremanja, ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej na kraju svečanosti naglasila je kako sa sigurnošću može reći da će, ‘’bez lažne skromnosti biti riječ o najboljem muzeju u Hrvatskoj.’’
vrijednost
projekt je vrijedan više od 81 milijun kn
Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike