Regija
NAGRADA KRADINALA VINKA PULJIĆA

Odlikovanje Voji Lukiću za medijsko promoviranje crkve
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
ORAHOVICA/BELTINCI

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, uručio je u Beltincima u Prekmurju laureatu Slovenske akademije znanosti i umjetnosti te počasnom građaninu Orahovice Voji Lukiću odlikovanje za medijsko promoviranje Crkve. Vojo Lukić izrazio je veselje što je ovo veliko priznanje dobio nakon mise održane u popodnevnim satima u Beltincima u povodu 100. obljetnice Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Misu je služio ljubljanski nadbiskup i predsjednik Slovenske biskupske konferencije Stanislav Zore, a propovijedao je soboški biskup Peter Štumpf. Uz članove Slovenske biskupske konferencije, brojne svećenike redovnike i redovnice, proslavi su nazočili i apostolski nuncij u Sloveniji mons. Jean-Marie Speich, kardinal Vinko Puljić i umirovljeni kardinal France Rode.

Iz inozemstva su došli i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, biskup u Eisenstadt-u Ägidius Johann Zsifkovics, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško i pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski. Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor održao je govor na svečanosti, a nazočili su također evangelistički i pravoslavni svećenici.

– Posebna vrijednost je da mi je ovo vrijedno priznanje uručio njegova eminencija kardinal Vinko Puljić, jedan od najuglednijih osoba Kardinalskog zbora Svete Rimske Crkve – istaknuo je Lukić te posebno napomenuo kako godinama svojim radom želi graditi mostove suživota, suradnje i razumijevanja među ljudima, narodima i državama. U ostvarenju toga potrebna je intelektualna poštenost, čovječnost i određena medijska kultura kao dio opće kulture. Na moj poziv i u mojoj pratnji su Orahovicu i Đakovo posjetili nadbiskup Franc Kramberger, nadbiskup Anton Stres i biskup Peter Štumpf te četverostruki doktor teologije Jože Krašovec. Niz godina s poštovanjem promoviram biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Znano je da je veliki biskup Josip Juraj Strossmayer znatno pomogao u osnivanju Matice slovenske, a vrijedan je njegov doprinos u osnivanju čitaonica u Gorici i u Vranskom kod Celja godine 1869. Slovenski mediji pisali su da je za vrijeme svoga života biskup Josip Juraj Strossmayer bio u slovenskom narodu popularan i ugledan kao i tadašnji domaći biskup Anton Martin Slomšek.

Veliki slovenski pjesnik Simon Gregorčič o biskupu Strossmayeru napisao je prekrasne stihove. Kada je pak slovenski pjesnik Anton Aškerc godine 1885. posjetio Đakovo, bio je toliko oduševljen tamošnjom katedralom da je o njoj napisao pjesmu – rekao je Lukić tijekom odlikovanja. V.Grgurić
NIZ OSOBA
Na prijedlog Slovenske biskupske konferencije Vojo Lukić dobitnik je Slomšekova odlikovanja za vjerno služenje istini u novinarstvu još 1997. godine, a važno je napomenuti kako su, tijekom Domovinskoga rata, dragocjenosti Đakovačko-osječke nadbiskupije bile čuvane u Sloveniji, u prostorima Mariborske nadbiskupije. Tijekom svog vrijednog rada Lukić je u Orahovicu i Đakovo doveo niz poznatih svjetskih osoba. “Na moj poziv ova dva meni posebno draga grada posjetili su nadbiskup Franc Kramberger, nadbiskup Anton Stres i biskup Peter Štumpf te četverostruki doktor teologije Jože Krašovec. Teološkim fakultetima u Sarajevu i Đakovu osobno sam podario Bibliju Slaviku s prigodnim rječnikom koja se počela tiskati 1550 na slovenskom jeziku. Do danas je sačuvano samo nekoliko primjeraka originalnog teksta pa je prije par godina taj rijetki i stari rukopis Biblije pod vodstvom akademika Jože Krašovca ponovo ručno tiskan u Njemačkoj”, kaže Lukić, čijim je posredstvom akademik Krašovec otvorio i prvi povijesni fakultet u Orahovici, studij fizioterapije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike