Regija
15. DANI SLOVAKA U JELISAVCU

Svježi i dimljeni korbačiki stigli su ravno iz Slovačke
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Nakon programa druženje Slovaka sa gostima nastavljeno je uz - glazbeni program
JELISAVAC

Petnaesta folklorno-gastronomska manifestacija Dani Slovaka u Jelisavcu još je jednom potvrdila kako je bogatstvo u različitosti.

- Ovo je mali jubilej naše manifestacije, centralnog događaja, za koju živi mjesto Jelisavac - rekao nam je Vlado Hulak, predsjednik Matice Slovačke. Ovaj događaj poznat je još pod imenom "Večer Korbačikov", a svake godine okuplja brojna hrvatska, ali i slovačka kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske. Prigodni kulturno-umjetnički program odvijao se na otvorenom, ispred Kulturnog centra Slovaka, pod pokroviteljstvom Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, a organizator je bila Matica slovačka Jelisavac. Uz veliki broj mještana i gostiju, ovoj jako važnoj večeri za sve Jelisavčane prisutni su bili Mirko Vavra, predsjednik saveza Slovaka Republike Hrvatske, predsjednik Mjesnog odbora Vedran Dervić, predsjednik Matice Slovačke Jelisavac Vlado Hulak, Branka Baksa. članica Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Zlatko Dudjak, dopredsjednik vijeća Slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, Tatjana Seničanin iz Slovačkog centra za kulturu Našice te vijećnici Grada Našica.

- Svi zajedno čuvamo i njegujemo tradiciju, običaje, pjesmu, ples, kulturu i baštinu na zadovoljstvo svih nas Jelisavčana - poručio je okupljenima Vedran Dervić i poželio im svima dobrodošlicu u Jelisavac, mjesto koje je nedavno proslavilo 130 godina od dolaska Slovaka. Ova večer bila je odlična kombinacija hrvatskih i slovačkih tradicijskih kultura koju su prezentirali Matica Slovačka "Kukučin-Kuntarić" iz Jakšića, Hrvatsko kulturno društvo Slavonac iz Jakšića, Kulturno-umjetničko društvo Drenjanci iz Drenja i naravno domaćini Slovačko kulturno-umjetničko društvo Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca.

Nakon prigodnog programa druženje jelisavačkih Slovaka i gostiju nastavljeno je uz glazbeni program, za koji je bio zadužen tamburaški sastav Čokanj do dugo u noć.

Ivona Ćosić
Prepoznatljivi sir - korbačik je poseban slovački specijalitet
Uz folkor, ponuđen je bio i poseban slovački gastronomski specijalitet korbačik, prema kojem je manifestacija dobila ime. Tradicionalni slovački sir korbačik ponos je Slovaka i naselja Jelisavac, gdje se priprema onako kako se to radilo oduvijek, u skladu s tradicionalnom recepturom. Nekada je za ovu prigodu korbačike pripremala jedna od sumještanki, no ovogodišnji su stigli iz Slovačke, pripremljeni prema starom običaju. “Za izradu i dostavu ovogodišnjih, izvorno slovačkih korbačika, zaslužni su naši prijatelji iz Radostke”, rekao je Hulak, predsjednik Matice Slovačke, te im zahvalio, iako ove godine kao društvo nisu sudjelovali u programu. Sir se mogao kupiti po pristupačnim cijenama, i to u dvije varijante - dimljeni i obični. Iako svake godine organizatori povećaju ponuđene količine sira, on po običaju brzo nestane, što je vidljivi znak jedinstvenosti i odličnog okusa.
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike