Osijek
NA JADRANU SKUPO UNATOČ “PODBAČAJU SEZONE”

Za “last minute” obiteljsko ljetovanje bar 7500 kuna
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Naša je novinarka izračunala trošak ljetovanja za obitelj s dvoje male djece

S obzirom na sve glasnije priče o podbačaju turističke sezone na Jadranu, (polu)praznim hotelima i apartmanima te lakom rušenju cijena smještaja na račun "last minute rezervacija", istražili smo koliko bi četveročlana obitelj iz Osijeka potrošila na ljetovanje kada bi ga pokušala organizirati dan prije putovanja, i to s pomoću najpopularnijih internetskih aplikacija. I to u jednom od najatraktivnijih termina u špici sezone na Jadranu - posljednjeg srpanjskog tjedna (7 dana/6 noćenja) uz pretpostavku da na put kreću roditelji s dvoje djece u dobi od 6 i 9 godina. Zaključak: čekati posljednji trenutak za rezervaciju ljetovanja na Jadranu nadajući se uštedi nije bilo pametno.

Apartmani
Pristojan smještaj za obitelj sa manjom djecom u srednjoj Dalmaciji u špici sezone "danas za sutra" teško je bilo naći za manje od 90 eura po danu, a pravom se mukom pokazala organizacija prijevoza do destinacije bilo kojim prijevoznim sredstvom osim automobilom.

Za sedmodnevno ljetovanje u apartmanskom smještaju u okolici Zadra, do kojega bi stigla osobnim automobilom, "naša" bi obitelj potrošila približno 7500 kuna. Naime, s obzirom na to da je ipak riječ o špici sezone i planiranju putovanja u posljednji trenutak, cijena najpovoljnijeg apartmana koji smo pronašli iznosi 3990 kuna, odnosno približno 90 eura po danu. Daleko je to od povoljnoga. No za utjehu ostaje činjenica da je riječ o apartmanu s tri zvjezdice, tik do mora, s balkonom i pogledom na more, koji ima i vlastiti vrt za sunčanje, dječje igralište i opremljeni prostor za kuhanje na otvorenom. Sam je apartman u cijelosti opremljen svim kuhinjskim pomagalima i kućnim tekstilom te za prihvat četveročlane obitelji nudi jednu sobu s bračnim krevetom i jedan kauč na rasklapanje u dnevnom boravku. Ako se odluče sami spremati obroke i namirnice kupovati u trgovačkim lancima te, tradicionalno, od kuće ponijeti koji smrznuti obrok i nešto povrća, za hranu i piće u ovoj varijanti predviđa se trošak od oko 1500 kuna, a za dodatne sadržaje na plaži, suvenire i razonodu još dodatnih 1000 kuna. Ako se tomu doda još približno 500 kuna za pogon automobila i isto toliko za cestarinu u oba smjera, lako je doći do iznosa od približno 7500 kuna.

Da se "naša" obitelj pak odlučila ljetovati u istome terminu u manjem hotelu s tri zvjezdice na bazi noćenja s doručkom u najpovoljnijoj trenutačno raspoloživoj varijanti, sam bi smještaj platili daleko više - 6384 kune!

Hotelski smještaj



Riječ je o smještaju koji je klasificiran kao klimatizirana četverokrevetna soba od 30 "kvadrata" koja sadrži jedan bračni krevet, dva odvojena, opremljenu kupaonicu i balkon s pogledom na more. Sve navedeno u manjem, obiteljskom hotelu, smještenom uz more tri kilometra od središta Zadra. No kako u ovoj varijanti nema osiguranih obroka osim doručka, ni mogućnosti pripreme vlastitih, prema procjeni (dinamika trošenja 100 kuna dnevno po osobi i danu) samo za hranu ova bi obitelj trebala osigurati dodatnih 2800 kuna, oko 1300 kuna više nego u apartmanskom smještaju. Ako se tomu doda "štedljivih" oko 1000 kuna za sladoled, kavice i suvenire, ukupni se trošak ljetovanja u ovoj varijanti procjenjuje na oko 10.200 kuna. I to bez prijevoza.

Prijevoz
Četveročlana obitelj iz Osijeka za put do Zadra treba pak izdvojiti od 1000 do čak 9400 kuna. Prvo na ljestvici isplativosti je putovanja automobilom za koje, uz pretpostavku da je automobil ‘‘dizelaš‘‘, valja izdvojiti oko 1000 kuna. Od toga oko 500 kuna za ‘‘gorivo‘‘, a ostatak za cestarinu u oba smjera. Nešto je skuplje putovanje autobusom te iznosi približno 1460 kune, a odnosi se na dvije povratne krate za odrasle (376 kuna) te dvije krate za djecu s popustom (236 kuna). I to na relaciji Osijek - Zadar, od kuda je potrebno organizirati lokalni prijevoz do, primjerice, apartmana s početka priče, u vrijednosti od oko 60 kuna po osobi u jednom smjeru. Na trećem se mjestu nalazi putovanje vlakom koje četveročlanu obitelj košta 1806 kuna. Ta svota pak uključuje četiri povratne krate za drugi razred s rezervacijom - dvije za odrasle osobe po cijeni od 602 kune, te dvije s popustom ‘‘za djecu‘‘ od 301 kune. Uz napomenu kako ovo putovanje traje 16 sati te je ostvarivo samo uz tri presjedanja! Očekivano, do ljetovanja u Zadra ili okolici Zadra apsolutno je najskuplje putovati avionom. S obzirom na to da karata za izravne linije na ovoj relaciji, pa i one s jednim presjedanjem nema, putuje se s presjedanjem u Zagrebu i Splitu, a ukupni trošak četiri povratne karte s popustom za djecu iznosi 9378 kuna! Uz, jasno, dodatnih i već spomenutih šezdesetak kuna po osobi za autobusni prijevoz od Zadra do lokalne destinacije.

Ivana Solar
Sa svakom ‘’zvjezdicom’’ 4 tisuće kuna više
Kada je u pitanju hotelski smještaj, sa svakom ‘’zvjezdicom’’ trošak vrtoglavo raste. Pa je tako smještaj na bazi noćenja s doručkom u hotelu s četiri zvjezdice za ‘’našu’’ obitelj skuplji za od tri do čak osam tisuća kuna, a u hotelskom naselju s pet zvjezdica za više do 20 tisuća kuna! No neoborivo je da se u smještaju koji se plaća 30 tisuće kuna za šest noćenja dobiva neusporedivo veća kvaliteta usluge i komfora. Primjerice, obiteljski resort na zadarskom području za ovu svotu daje hotelski apartman s dječjom sobom, čiji se namještaj prilagođava po svim sigurnosnim standardima dobi djece. Tu su i cjelodnevni animatorski programi za djecu i roditelji, te buffet-barovi uz bazene s dječjom hranom i posebne prostorije za presvlačenje i njegu mališana. Hotel u ovom slučaju osigurava roditeljima i uslugu čuvanja djece te korištenja kolica, hranilica i ljuljački.
Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike