Osijek
NAKON KRATKOG PLUSA - PAD

U osječke škole upisana 2 razreda prvašića manje!
Objavljeno 20. srpnja, 2019.
Od šest gradova u županiji jedino je u Đakovu porast broja prvašića, u škole ih se upisalo 17 više nego lani

Premda su osječke škole u novu školsku godinu lani ušle u plusu od 67 prvašića u odnosu prema godini prije, ove jeseni to neće biti slučaj. Naime, prema podatcima Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije, u prvi razred upisana su 893 prvašića, odnosno 36 prvašića manje nego lani. Od 18 osnovnih škola na području grada Osijeka, osam ih bilježi pad broja učenika.

U najvećem je deficitu OŠ Tina Ujevića, koja u novu školsku godinu kreće s cijelim, pa gotovo i dva razreda manje - upisalo se samo 39 prvašića, gotovo upola manje nego lani. Točnije, ova jugovačka škola u gubitku je za 34 prvašića.

Zatim su u negativnom nizu OŠ Retfala, koja je izgubila 20 učenika (upisalo ih se 61), OŠ Vladimira Becića, u koju kreće 31 učenik, odnosno 19 manje nego lani, te OŠ Mladost na Sjenaku s gubitkom od 17 učenika (ove godine imaju 64 prvašića). Slijedi OŠ Franje Krežme, u koju kreće sedmero prvašića manje (31), a gubitak od petero učenika prvih razreda dočekao je OŠ Antuna Mihanovića (35), OŠ Ljudevita Gaja (43) i OŠ Josipovac (43).

S druge strane, u svim ostalim školama, njih deset, broj prvašića se povećao! Najveći skok bilježi OŠ Svete Ane, u centru grada, u koju kreće cijeli razred više - upisali su 69 prvašića, što je čak 26 više nego lani. Problema s popunjavanjem klupa u učionicama neće imati ni OŠ Frana Krste Frankopana, koja dobiva 16 prvašića više (79), ali ni OŠ Jagode Truhelke, s povećanjem od devetero učenika (62). Šestero prvašića više imat će OŠ Grigor Vitez (45), petero više OŠ Višnjevac (58), a za tri učenika raste broj prvašića u OŠ Ivana Filipovića (67). Po dva prvašića više upisali su OŠ Tenja (60), OŠ Augusta Šenoe (34) i OŠ Dobriše Cesarića (43), a jednoga više dobila je OŠ Vijenac (31).

U Prosvjetno-kulturni centar Mađara RH u sljedeću školsku godinu neće krenuti ni jedan prvašić, Centar "Ivan Štark" dobio je tri prvašića, a Centar za autizam osam učenika prvih razreda.

Pogledamo li osnovne škole u okolici Osijeka - i one imaju pad broja prvašića, ali nešto blaži. Ove su se godine u devet škola u Antunovcu, Bijelom Brdu, Dalju, Ernestinovu, Vladislavcima, Vuki, Čepinu i Laslovu upisalo 222 prvašića - 15 manje. Područna škola u Aljamašu nema ni jednog prvašića, a ona u Erdutu samo dvoje.

U cijeloj Osječko-baranjskoj županiji upisana su 73 manje učenika nego lani - ukupno 2464. U više od 60 škola diljem županije upisano je do pet učenika, a što sigurno za njih nije dobra vijest, s obzirom na smjernice za izradu nove mreže škola. U osam područnih škola ujesen neće sjesti ni jedan prvašić. To su područne škole Aljmaš, Krčenik, Bokšić Lug, Poganovci, Kondrić, Novi Perkovci, Soljak, Branjina i Uglješ te spomenuti Prosvjetno-centara Mađara u Osijeku.

U 12 osječko-baranjskih škola kreće po jedan prvašić. Riječ je o malim područnim školama Erdut, Čamagajevci, Niza, Satnica, Seona, Dragotin, Bračevci, Pridvorje, Vučevci, Kotlina, Suza, ali i OŠ Popovac. Samo dva prvašića upisana su u područne škole u Šodolovcima, Kućancima, Miholjačkem Poreču, Šljivoševcima, Nardu, Habjanovcima, Vinogradcima, Ledeniku, Kolokočevcima, Mandićevcu, Paljevini, Zmajevcu, Novom Bezdanu i Vardarcu.

Od šest gradova u županiji, jedino je Đakovo u plusu - đakovačke škole upisale su 427 učenika prvih razreda, 19 više nego prošle godine. Ovdje se ističe OŠ Semeljci, u koju, zajedno s područnim školama, kreće 17 prvašića više, njih ukupno 59.

Jasenka Pejaković
PRVI DAN ŠKOLE - PONEDJELJAK, 9. RUJNA
U novu će školsku godinu ovogodišnji učenici krenuti drugoga ponedjeljka u rujnu. Osječko-baranjski, ali i svi drugi slavonski školarci, na nastavu i praznike ići će prema konceptu kao i dosadašnjih godina. To znači da će imati zimski odmor od 23. prosinca 2019. do 10. siječnja 2020., s tim da se na nastavu vraćaju 13. siječnja. Proljetni praznici traju od 10. do 17. travnja 2020., a nastava kreće 20. travnja 2020.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike