Regija
PRI KRAJU OBNOVA CRKVE APOSTOLA SV. PETRA I PAVLA U KUĆANCIMA

Posveta na dan proslave 800 godina Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
KUĆANCI - Nakon deset godina obnove, pravoslavna crkva apostola sv. Petra i Pavla u Kućancima doživjela je građevinski preporod.Vanjski zidovi, krovište i zvonik zablistali su u punom sjaju, dok su unutrašnjosti crkve obavljaju završni radovi. Crkva je sagrađena 1821. godine, a miniranjem 1991. u potpunosti je uništena. Jedino se crkveni zvonik nije urušio. Nakon što je dva desetljeća stajala razrušena, 2010. položen je temeljni kamen za novu crkvu.

- Crkva je sagrađena 1828. godine, a u ponoć 20. prosinca 1991. je minirana. Uništena je do temelja, ostao je samo zvonik koji smo obnovili, a nakon deset godina uspjeli smo podići i novu crkvu. Liturgije su se održavale na ruševinama gdje je bila crkva. Liturgije su jednom mjesečno, a slavi se i na seosku slavu apostola svetih Petra i Pavla, zatim 11. rujna na praznik sv. Jovana i 15. studenoga na dan kada je 2009. godine umirovljen patrijarh Pavle - pojasnio je protojerej Dragan Gaćeša, slatinski paroh.

Prema njegovima riječima, radove su financirali Sveti arhijerejski sinod, Slavonska eparhija, Općina Magadenovac i vjernici pravoslavne vjere. Značajna donacija pristigla je i od mještana koji su podrijetlom iz Kućanaca te drugih dobročinitelja.

- Jako puno dala je Općina Magadenovac i zahvaljujem načelniku Stjepanu Živkoviću za sve što je učinio da se crkva obnovi. Naravno, hvala svima koji su na bilo koji način omogućili da se u crkvi ponovno okuplja Božji narod. Crkva je izvana gotova, a iznutra se još dovršava. No svi unutrašnji radovi bit će gotovi do jeseni, za kada je planirana posveta crkve - istaknuo je protojerej Dragan Gaćeša.

Svečana posveta crkve sv. apostola Petra i Pavla bit će 16. studenoga, kada će Kućance posjetiti i vrh Srpske pravoslavne crkve. Toga dana, naime, obilježit će i 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve na razini Republike Hrvatske.

Snježana Fridl
Važni događaji vezani uz crkvu
Pravoslavni vjernici u Kućancima su 1748. godine podigli drvenu crkvu sv. Georgija koja je imala status parohijske crkve. Zidana crkva posvećena apostolima sv. Petru i Pavlu sagrađena je 1828. godine. Za crkvu u Kućancima se vežu dva značajna događaja. Prvi se odnosi na krštenje patrijarha Pavla koje je bilo 1914. godine, a drugi je posveta obnovljene crkve koja je oslonac za središnju veliku proslavu 800. obljetnice Srpske prvoslavne crkve u Hrvatskoj. Obljetnička proslava organizirana je na dan kada je 2009. umirovljen patrijarh Pavle.
Možda ste propustili...

MOST BRČKO - GUNJA NAKON 130 GODINA

Pripremni radovi na obnovi mosta

NA VANJSKIM JAVNIM PROSTORIMA

Županjci u gradu sada mogu besplatno surfati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MARIJAN ŽIVKOVIĆ - PATRIČAR OŠTRO PROTIV RADNE NEDJELJE:

Svoje ću radnice autobusima dovesti pred zgradu Sabora

2

PLAN OPĆINE DRENJE ZA AKUMULACIJU

Izradili projekt plaže i hotela za Borovik

3

POTPISAN UGOVOR ZA RADOVE VRIJEDNE 27,1 MILIJUN KUNA

Autobusni kolodvor, gradski projekt desetljeća, sagradit će za najviše godinu dana