Regija
KREĆE U EKSPEDICIJU ŽIVOTA

Hrvoje Tržić spreman je za Elbrus, najviši vrh Europe
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
NAŠICE - Nakon velike ekspedicije prošle godine u kojoj je osvojio Mont Blanc, Hrvoje Tržić, paninar, avanturist i predsjednik Planinarskog društva Krndija, odlučio se na novi pothvat. Za mjesec dana kreće njegova druga velika ekspedicija, i to na najviši vrh Europe Elbrus (5642 mnv).


- Ekspedicija će trajati desetak dana, krećemo 5. kolovoza i vraćamo se 14. ako bude sve u redu. I ona je u svakom smislu te riječi zahtjevna - kaže Tržić. Ističe da je ovo njegova dosad najveća ekspedicija iako se penjao na nekoliko planina na 4000 metara nadmorske visine. Plan za ovaj pothvat nastao je u prosincu, a inicirao ga je bračni par Čajka iz Požege. Silvija i Ratimir Čajka jedan su od najpoznatijih i najaktivnijih penjačkih parova u Hrvatskoj - popeli su se na gotovo sve najviše vrhove europskih država. Pripreme za ekspediciju trajale su punih 6 mjeseci, a uključivale su pribavljanje vize, opreme koja nije nimalo jeftina, kondicijske pripreme, a nedavno su bili na Alpama.


- Mnogi kažu da se boje Elbrusa jer je to jedna od najhladnijih planina na svijetu i najviše se zapravo gine zbog toga. A umrijeti se može i zbog visinske bolesti - kaže Tržić te naglašava da je najvažnije ne podcijeniti planinu. Na put idu preko ruske agencije, a penjat će se zajedno s još 30 planinara, uglavnom Rusa. Penjanje ide postupno zbog aklimatizacijskih uspona pa se tako penju 12 sati, a spuštaju pet. Ova planina specifična je i zbog izrazito promjenjivih uvjeta jer moguće je da pada kiša ili snijeg, bude nevrijeme ili magla, što će otežati uspon. No smatra da je fizički, kondicijski i psihički spreman. Elbrus i nije toliko planinarski zahtjevan jer nema penjačkih stijena, no iznimno je hladan pa su zbog opreme planinari skoro neprepoznatljivi na vrhu. Od opreme nosit će tri para rukavica - zaštitne rukavice ili podrukavice, klasične zimske rukavice i zaštitu protiv vjetra, takozvane navlačne rukavice, i uz to grijače za ruke koji se aktiviraju stiskanjem. A njih će imati i na nogama. Uz to ide klasična planinarska oprema cepin, dereze, zimske gamaše, kapa, pernata jakna i nadjakna, hlače zimske i nadhlače. Iako su kod nas temperature donedavno bile iznimno visoke, Tržić nas uvjerava da su baš to idealni uvjeti za pripreme jer, kao i na planini, i to su ekstremiteti. Najvažnije je da se tijelo privikava na ekstremne uvjete i da pod tim opterećenjem ide naprijed. Uz to, svakodnevno trči, a svaki vikend provodi na planini. Dodatna mu je priprema i izlet s PD-om u Grčku i Sjevernu Makedoniju, gdje će planinariti i do 12 sati dnevno.


Na pitanje zašto ide na tako riskantnu ekspediciju kaže: "To je jednostavno ljubav prema planini i takvom načinu života. Biti tamo gdje čovjek rijetko dolazi neprocjenjivo je i posebno." Ovakve ekspedicije zahtijevaju, osim osobne pripreme, i znatna financijska sredstva, a Tržića podržava i Grad Našice, kao i na lanjskom putu prema vrhu Mont Blanc. Ta ga je ekspedicija naučila mnogočemu, a odlučio je prihvatiti i važnu pouku: idi korak po korak. Naime, prilikom aklimatizacije na nekih 3500 metara nadmorske visine osjetio je malaksalost i slabost, a planina ne prašta greške. Bez obzira na iskustvo, strahova ipak ima pa u šali kaže da se ovaj put najviše boji aviona jer nikad nije letio. Osjeća i određenu dozu strahopoštovanja prema planini.


- Strah je uvijek dobrodošao, oni koje se ne boje, često ginu - dodaje Tržić. Na vrh će nosit zastavu Grada Našica i zastavu Planinskog društva Krndija. Posebna će mu bit čast razviti te zastave jer ovo smatra osobnim, ali i uspjehom Našica i PD-a.
- Život u planini u ekstremnim uvjetima zapravo nas odgaja za ovaj svakodnevni - zaključuje pozitivno Tržić. Ivona Ćosić
Hrvoje će biti drugi Našičanin koji će osvojiti Elbrus, prvi je bio Miljenko Baloković devedesetih godina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike