Osijek
ŽUPAN ANUŠIĆ POTPISAO 14 UGOVORA S KORISNICIMA STAMBENIH KREDITA:

Projekt je iskorak i u bolju demografsku sliku županije
Objavljeno 10. srpnja, 2019.

Četrnaest sretnika iz Osijeka, Tenje, Belog Manastira i Bilja u srijedu je sa županom Ivanom Anušićem potpisalo ugovore o sufinanciranju stambenih kredita čime će njihova kupnja jedinih nekretnina, ali i otplata osiguranih kreditnih sredstava umnogome biti olakšana. Riječ je o ugovorima s korisnicima stambenih kredita u okviru projekta Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva. Cilj je projekta, uz osiguranje stambenog i životnog prostora ljudima s ovog područja, i privlačenje mladih obitelji da ostanu ili se čak i dosele na područje Osječko-baranjske županije.

- Županija je za ove potpore osigurala ukupno 50 milijuna kuna, a vrijednost potpisanih 14 ugovora iznosi 5,8 milijuna kuna. Smatram da se radi o vrlo dobrom i kvalitetnom projektu koji je iskorak i u bolju demografsku sliku naše županije. Odaziv je odličan i očekujem da će osigurana sredstva brzo biti iskorištena na najbolji način – kazao je župan Anušić vidjevši zadovoljstvo na licima potpisnika ugovora.

Izrazio je nadu da će se u skorašnje vrijeme javiti i druge općine i gradovi te da se zajedničkim snagama može napraviti još bolji paket mjera. Naime, do sada se projektu priključilo šest lokalnih samouprava (Osijek, Beli Manastir, Bilje, Erdut, Koška i Magadenovac), a očekuje se da će uskoro isto učiniti i preostalih 36 lokalnih samouprava s područja županije.

- Želimo osnažiti borbu za popravljanje demografske slike Slavonije i Baranje i ovo je jedna od niza mjera koje pripremamo i koja će protokom vremena donijeti dobre rezultate – poručio je Anušić.

Iznimno zadovoljstvo potpisanim ugovorom nije skrivala ni naša sugrađanka Martina Rado koja je pohvalila ovu mjeru ocijenivši je iznimno vrijednom za sve mlade ljude, ali i sve ostale koji nastoje rješavati stambene probleme.

- Kupujem stan na Jugu 2 i ovo će mi jako puno značiti prilikom otplate mjesečnih rata kredita. Znam da nije lako danas ulaziti u kreditne aranžmane, ja radim i imam tu mogućnost, no pozivam sve koji si to mogu priuštiti i imaju hrabrosti da se jave na ovu mjeru jer je doista korisna – rekla je Rado.

Gotovo identičan stav o ovoj mjeri Županije izrekao je i Manuel Magdić koji je prije 12 godina u Osijek došao studirati, nakon čega je ovdje našao posao i odlučio ostati. Budući da je za sljedeću godinu najavio svadbu i osnivanje obitelji, odlučio se za prodaju dosadašnjeg stana i proširenje kvadrature uz poticajne mjere koje mu nudi Županija.

- Ovo je izuzetan poticaj za nas mlade da ostanemo ovdje i da tu planiramo budućnost. Sama procedura ishođenja kreditne potpore nije komplicirana, jedino što je nešto duže trajala – ustvrdio je Magdić dodavši kako je sve dobro izračunao i da ušteda od dva posto dostiže u konačnici konkretan iznos.

Tomislav Prusina
Manuel Magdić

korisnik kredita

Ovo je izuzetan poticaj za nas mlade da ostanemo ovdje i da tu planiramo budućnost. Budući da se ženim, odlučio sam se za prodaju dosadašnjeg stana i kupnju većega, uz poticajne mjere koje nudi Županija.
BEZ PRODAJE!
“Maksimalan je iznos do 500 tisuća kuna, a potpisani se ugovori kreću u rasponu od 270 do 500 tisuća kuna. Cilj je mjere rješavanje stambenog pitanja, ali pazimo da se ne dogodi da odlazimo u sferu luksuza. Korisnici ne smiju prodati nekretninu sljedećih pet godina ili odjaviti prebivalište jer slijedi naknada subvencije”, pojasnila je Ivana Katavić Milardović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo.