Osijek
OTKRIĆE U DVORIŠTU KBC-A

Arheolozi našli kulu bedema rimske Murse
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Iskapanje se obavlja na prostoru uz Huttlerovu ulicu, gdje će se graditi novi Hitan prijem

Arheolozi su prilično sigurni da su na arheološkom nalazištu kod istočnog ulaza u Klinički bolnički centar Osijek otkrili ostatke obrambene kule sjevernih bedema rimske Murse.

Ovo je ujedno za sada jedno od najzanimljivijih otkrića nalazišta na kojemu se započelo kopati krajem svibnja, a na kojemu će radovi trajati sve do kolovoza ove godine. Riječ je o prostoru na kojemu su se nekada nalazile barake Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, a na kojemu će vrlo brzo započeti gradnja zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Još 2010. godine na ovoj je površini obavljen stručni arheološki nadzor prilikom uklanjanja starih objekata i obavljanja zemljanih radova za pripremu zemljišta za gradnju, a već tada je navedeno kako je prije gradnje bolničke zgrade potrebno obaviti zaštitna arheološka istraživanja. Na natječaju za istraživanje posao je dobila tvrtka Delmat Galiot iz Splita, a na terenu su danas četiri arheologa, koje predvodi Osječanin Tomislav Pušić, inače arheolog i povjesničar.

- Moramo priznati kako je gradnjom modernijih objekata ovo nalazište prilično uništeno, još u vrijeme Austro-Ugarske, kada je dio ovog prostora kopan već do dubine od četiri metra. No, primjerice, na južnom dijelu nalazišta našli smo cijeli zid neke kasnoantičke građevine. Kao najzanimljiviji nalaz držimo ostatke četverokutne građevine, za koju su vidljivi široki temelji, više od 1,30 metara, i poprilično smo sigurni da je riječ o obrambenoj kuli sjevernog bedema Murse. U najdubljem dijelu pronašli smo nizove kanala, a još uvijek nismo sigurni gdje su bile granice istočnih bedema. Od sitnih nalaza naravno tu su novac i fibule, ostatci keramike, ali nismo našli ništa spektakularno poput žrtvenika ili natpisa, eventualno ulomaka s do četiri slova. Preostat će još dijelovi terena koji su nam nedostupni zbog bolničkih instalacija. Riječ je o separatorima za otpadne vode koji se moraju ukloniti, a taj ćemo dio još odraditi kada se oni uklone - objašnjava Pušić.

Podsjetimo kako su prije dvije godine na nalazištu ispred KBC-a Osijek, u Parku kraljice Katarine Kosače, arheolozi pronašli cestu za koju vjeruju da je bio glavni kardo kolonije Mursa, odnosno glavna ulica i komercijalni centar grada. No Tomislav Pušić nije siguran u ovu tvrdnju kolege dr. sc. Tine Lelekovića i, kako kaže, još uvijek vjeruje da je kardo bio nešto istočnije, odnosno negdje na prostoru današnje Huttlerove ulice uz koju upravo kopaju.

Nefreteta Z. Eberhard
problem
NALAZIŠTE JE PRILIČNO UNIŠTENO
GRADNJA NOVOG OHBP-a 81 MILIJUN KUNA
Ukupna vrijednost radova za gradnju novog OHBP-a penje se na 81 milijun kuna, a nepovratnih 68 milijuna kuna stiže iz europskih fondova, kako stoji i na službenim stranicama KBC-a Osijek. Upravo iz tih sredstava financirat će se i arheološki radovi. Glavni razlog gradnje novog objekta nedostatak je kvadrata jer je Hitni prijem trenutačno smješten u kirurškim ambulantama, a Kirurgija je izmještena u podrum zgrade. Istovremeno su dnevne bolnice raštrkane na više različitih lokacija u krugu bolnice. Ovim će se dobiti nova zgrada s 8500 četvornih metara energetskog A razreda. Novi objekt prostirat će se na dva kata, u kojemu će se u prostoru prizemlja smjestiti OHBP i dnevna bolnice s operacijskim blokovima i dnevnim kirurgijama.
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike