Regija
“KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI - ŽETVA I VRŠIDBA U PROŠLOSTI”

Vjernim prikazom starinskih žetvenih običaja Županjci privukli goste sa svih strana
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
ŽUPANJA - Nadaleko poznata manifestacija "Kruh naš svagdašnji – Žetva i vršidba u prošlosti" protekle je subote iznova potvrdila da se na turističkoj karti Hrvatske Županja pozicionirala kao nezaobilazna destinacija kontinentalnog turizma. Priređen je vjerni prikaz žetvenih običaja s početka 20. stoljeća, kada se kosilo ručno. Prikazani su poslovni vezani uz žetvu žita, najvažniji godišnji ratarski posao u Slavoniji, karakteristična odjeća i žetvena jela. Nakon šokačkog doručka na slamnatom stolu, vrijedna moba u narodnim nošnjama s gostima iz susjednih zemalja ušla je u žitno polje. Posebna atrakcija bili su starinski strojevi dreš i levator. Manifestaciju su prije 17 godina pokrenuli TZ Županje i PZ Napredak, s ciljem očuvanja kulturne baštine i običaja Slavonije - starinskog načina žetve i vršidbe. Direktor Ureda TZ-a Županje Mirko Bačić ističe da je cilj u Županju privući što više gostiju i turista i na Žetvenom sajmu ponuditi kvalitetne proizvode brojnih izlagača Ceste zlatne niti. Manifestacija je postala prepoznatljiv turistički proizvod i protekle je subote objedinila sve ono po čemu je Županja poznata.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević poručio je da "moramo početi poštivati i oživljavati našu tradiciju i običaje jer i u turizmu je sada trend vratiti se u prošlost, ljudi su pokazali da to žele i da turizam nije samo more".

- Smatram da bi ovakve tradicijske manifestacije u Slavoniji trebali još više uzdignuti, brendirati, što bolje prezentirati, pa i zaraditi i na taj način omogućiti razvoj tradicijskih obrta - kazao je Miličević.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković pohvalila je gostoprimstvo Županjaca i odličnu organizaciju, kako je ustvrdila, sjajne manifestacije koja spaja i poljoprivredu i turizam, brižno čuva ono što baštini, a istovremeno ide i dalje. I sama lokacija održavanja u krugu tvornice kombajna na neki način povezuje prošlost i budućnost žetve i vršidbe. Ustvrdila je da je veseli što Županjci izdašno koriste Mjere ruralnog razvoja i na temelju kvalitetnih projekata povlače značajna sredstva.

Posjetitelji su uživali u bogatom programu, Žetvenom sajmu, vožnji zaprežnim kolima i gastronomskoj ponudi s tradicionalnim jelima i neizostavnim gusjim paprikašem, uz TS Slučajni partneri i Mirka Švendu - Žigu. PZ Napredak već je tradicionalno nagradio svoje najuspješnije kooperante zbog ostvarenih rezultata u proizvodnji - u kategoriji stočara Franju Stojanovića iz Babine Grede, a ratara Josipa Ćosića iz Vrbanje. Marija Lešić Omerović
Manifestacija je u proteklih 17 godina postala prepoznatljiv turistički proizvod i jedan od aduta Županje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike