Magazin
NADA MURGANIĆ

Napravit ćemo analizu pritužbi i otkriti rizične točke
Objavljeno 21. lipnja, 2019.

Nakon sastanka s predstavnicama inicijative Spasi me, otvaranje komunikacijskog kanala preko kojeg će žrtve nasilja moći uputiti primjedbe vezane uz rad socijalnih radnika u centrima za socijalnu skrb, a radi prepoznavanja rizika i kritičnih točaka te otkrivanja pojedinaca koji griješe, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić kazala je:

- Danas smo se dogovorile da ćemo otvoriti jedan komunikacijski kanal gdje će sve žrtve nasilja moći uputiti svoja viđenja, žalbe i sve one informacije koje će nam koristiti, a vezane su uz njihove pojedinačne slučajeve. Napravit ćemo analizu tih pritužbi u cilju da s jedne strane otkrijemo rizične točke, a s druge strane i osobe koje rade ovakve drastične pogreške.

Može li se na taj način “sprati ljaga” s cijelog sustava?

- Velika većina socijalnih radnika predana je svom poslu. Riječ je o jednoj savjetodavnoj, pomagačkoj djelatnosti koja nosi brojne terete, usmjerena je na pomoć građanima i zaslužuje i takav status u društvu. Važno je da sve nepravilnosti budu jasno detektirane i prepoznate i da se, ako je ikako moguće, isprave nepravde koje su učinjene prema žrtvi, ali i da se isto tako prepoznaju rizici i one kritične točke gdje se najviše griješi, da se razlikuje tko to toliko griješi i radi propuste kojima čini štetu žrtvama, a onda i cijelom sustavu i građanima - naglasila je ministrica Murganić.

Što donosi novi Protokol o postupanju u slučaju nasilja?

- Protokol smo digli na višu razinu, pojačali smo obveze i odgovornosti svih nosilaca aktivnosti u Protokolu, a nakon stupanja Protokola na snagu, Ministarstvo će poslati jasno upozorenje svima da ga se striktno drže, kao i obvezu educiranja svih stručnih radnika iz obiteljsko-pravne zaštite koji se bave nasiljem da ga dobro prouče i da ga se pridržavaju u radu - istaknula je Murganić.

Glavna organizatorica inicijative Spasi me, Jelena Veljača, poručila je da socijalni sustav mora postati prijatelj žrtvama obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja:

- U tom smislu svaka žrtva obiteljskog nasilja koja je osjetila sekundarnu viktimizaciju od strane centara, a nama se javila tijekom ova tri mjeseca, sad će njezina pritužba biti proslijeđena. Imamo vjeru u protokol koji je na Vladi u srijedu i nadamo se da će tijekom nekoliko mjeseci, posebice zbog analize koju smo dogovorili, stvari ići nabolje, da će sustav u jednom trenutku prestati trebati facebook-grupe i građanske inicijative te da će zaista početi raditi za svoje žrtve - poručila je Veljača. (HINA/D.J.)
Najčitanije iz rubrike