Kultura
STOLJEĆE I POL KNJIŽEVNOG LISTA ZA UMJETNOST, KULTURU I ZNANOST

U knjižnici HAZU-a otvorena izložba o 150. obljetnici časopisa “Vijenac”
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
ZAGREB - Književni list za umjetnost, kulturu i znanost "Vijenac", prvotno "Vienac", svojom se 150 godina dugom poviješću nedvojbeno uvrštava među hrvatske najstarije, najuglednije i najutjecajnije kulturne institucije, istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvarajući izložbu o 150. obljetnici "Vijenca".Izložba "Vijenac 150 1869.-2019" otvorena je u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, njezini organizatori su dvotjednik za kulturu "Vijenac" MH i Matica hrvatska u suorganizaciji s HAZU-om i Kućom Šenoa, a financijsku potporu dao je Grad Zagreb. Taj kulturni događaj jedan je u nizu zbivanja kojima će se nastaviti proslava te visoke obljetnice, pa će tako, najavljeno je na otvorenju, u listopadu biti znanstveni skup o "Viencu", a proslava će kulminirati svečanom akademijom u drugome dijelu godine, uoči rođendana Augusta Šenoe.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je visoka obljetnica prilika da se prisjetimo stožerne uloge koju je list "Vijenac" odigrao u razvoju hrvatske kulture, društva, pa i hrvatske države. Podsjetila je kako su se tijekom 150 godina na uredničkome mjestu izmjenjivala doista najveća i najzvučnija imena hrvatske kulture i javnoga života. Unatoč kraćim i dugim prekidima u izlaženju, dodala je, urednici i suradnici lista uvijek su imali vitalitet i znali su kako ga ponovo pokrenuti. To, ističe ministrica, puno govori o kulturnome krajoliku Hrvatske u posljednjih 150 godina, a i o potrebama hrvatskoga naroda i čitateljstva za listom koji će izvješćivati, komentirati i recenzirati kulturne događaje, objavljivati tekstove hrvatskih književnika, donositi prijevode, feljtone i polemike, sve ono što i danas u "Vijencu" redovito pratimo.

U Knjižnici HAZU-a izložba se može razgledati do 17. srpnja. HINA/D.Kć.
Najvažniji trenutci iz bogate povijesti
Autor izložbe i glavni urednik “Vijenca” Goran Galić koncipirao je izložbu tako da su na njoj predstavljeni najvažniji trenutci iz bogate povijesti “Vienca”, koji je u 19. stoljeću, u kojemu je izgrađen kanon mlade nacionalne književnosti, bio središnji časopis hrvatske kulture. Izloženi su originalni i najzanimljiviji primjerci, poput prvoga nastavka romana Augusta Šenoe “Zlatarovo zlato”, Šenoina izvještaja nakon velikoga potresa 1880., prvoga prijevoda Shakespearovih djela i Baudelaireovih pjesama na hrvatski jezik...
Možda ste propustili...

KNJIGA “MAKEDONIJA TAKO DALEKA, A TAKO BLISKA”

Razglednice kao svjedoci vremena

SJEĆANJE NA UMJETNIKA FIKRETA BALIĆA

Evocirali uspomene uz pjesme i poeziju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

14. SUSRET HRVATSKOGA DUHOVNOGA KNJIŽEVNOGA STVARALAŠTVA "STJEPAN KRANJČIĆ"

U Slavoniju idu nagrade za poeziju i putopise

2

DVA ROMANA SAŠE JAKŠIĆ

Moje priče imaju sretan kraj, ali on nije bajkovit

3

U ZAGREBU JE POČEO FESTIVAL 35. GAVELLINE VEČERI

Donosi 12 recentnih uspješnica