Kultura
MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek večeras (utorak, 23. travnja) organizira Noć knjige 2024., manifestaciju kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, kako bi se afirmirala kultura čitanja, potaknuo razgovor o literaturi, podigla svijest o važnosti knjige u svakome društvu i svakom vremenu. Tradicionalni večernji program počet će u 18 sati i trajati do 22 sata.

Ovogodišnja se Noć knjige Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek odvija pod motom "Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena", a bogata je raznim događajima za sve dobi i ukuse: književnim susretima, predavanjima, radionicama, pričaonicama, pjesmom i suvremenim tehnologijama. Program Noći knjige 2024. održat će se u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, Europska avenija 24.

Književni susreti


Na svim odjelima i u svim ograncima Knjižnice između 18 i 22 sata odvijat će se akcije "Snižena cijena upisa i obnove upisa u Knjižnicu" i "Vraćanje knjiga bez naplate zakasnine". U 18 sati u Studijskoj čitaonici počinje književni susret s osječkom spisateljicom Sašom Jakšić pod nazivom "Hrvatski ljubavni roman na osječki način", a sat poslije u Austrijskoj čitaonici predavanje Valentine Kezić "Što je čitalo osječko građanstvo u 19. stoljeću?". "Hrvatski fantasy roman na osječki način" naziv je književnog susreta s osječkim spisateljem Leontinom Čapom Milenićem, koji će, s početkom u 20 sati, biti u Studijskoj čitaonici.

Program za djecu počinje već u 8 sati, od kada se u izložbenoj auli u prizemlju može pogledati izložba knjižne i neknjižne građe "Sretan rođendan, gospodine Andersen", postavljena u povodu Međunarodnog dana dječje knjige i rođendana Hansa Christiana Andersena. Točno u podne u konferencijskom dijelu American Cornera slijedi svečano proglašanje najčitatelja među djecom i mladima za 2023., u tri kategorije: Čitateljska nada - za djecu u dobi od 4. godine do kraja 1. razreda osnovne škole, Mlađi najčitatelj - za djecu u dobi od 2. razreda do kraja 5. razreda osnovne škole, Stariji najčitatelj – za djecu u dobi od 6. razdreda do kraja 8. razreda osnovne škole.

Društvene igre


U dvorištu Knjižnice u 18 sati na rasporedu je polusatni nastup Zumbića "Glazbena dobrodošlica uz Osječke zumbiće", a od 18 sati na Odjelu za rad s djecom i mladima počinje online-igra za djecu s ciljem poticanja čitanja "Prespavanac plišanaca". Pola sata poslije pravo je "Vrijeme za priču uz kamišibaj", odnosno pripovijedanje priča za najmlađe uz japansku tehniku pripovijedanja kamišibaj u igraonici Odjela za rad s djecom i mladima, gdje je u 19 sati glazbena radionica "Glazbena priča", pod vodstvom profeorice klavira Ivane Glavočević. U konferencijskom dijelu American Cornera od 19.30 igrat će se društvene igre Catan, Dixit, Ticket to Ride, 7 Wonders, Azul, Unstable Unicorns, Coup, Patchwork, Takenoko, Arboretum i druge, a u posudbenom dijelu American Cornera u isto vrijeme možete upoznati STEM tehnologije, VR, robote i 3D olovke ("STEM i virtualna stvarnost za djecu i mlade").

“Kutić građenja i konstruiranja", u kojem će se naći igra u kutićima, lego-kocke i slagalice, na rasporedu je u 20 sati u igraonici Odjela za rad s djecom i mladima.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju

HNK U OSIJEKU: JER STE VI TO TRAŽILI

Još dvije izvedbe sjajnih “Maratonaca” u svibnju

Najčitanije iz rubrike