Kultura
FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici
Objavljeno 19. travnja, 2024.
U povodu 150. obljetnice rođenja naše velike i nezaboravne književnice Ivane Brlić-Mažuranć na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti jučer je održana predstava "Blagoslov". Uz glazbenu pratnju Ane Popović autorski je rad izvela priznata te vrsna glumica i profesorica u trajnom izboru Mira Perić. Glavni lik predstave je novinarka Melita Mesi, koja istražuje život Ivane i u tom istraživanju spajaju se ženske razine, radnja je smještena u sadašnjosti dok se isprepleću svjetovi Ivane, Melitine majke i kćeri.

- Zrelost moga propitivanja krenula je prije dvije godine i trajala je s puno pitanja, stanja, proživljavanja - trebam li to, mogu li to. Život Ivane Brlić-Mažuranić život je jedne velike umjetnice, i time mi je bio veći izazov istraživati je. Ona je neodoljiva, velika, autentična, a opet ponizna, iako tu riječ svatko od nas doživljava na svoj način. Služila je umjetnosti i zato je uspjela dotaknuti tu veličinu, to prostranstvo. Dogodilo se još nešto u meni, pitanje mogu li ja biti i autor teksta, i redateljica, i glumica, i scenograf i kostimograf. Bilo mi je strašno izazovno, ali krenula sam i ovo danas je 13. predstava, svečana predstava posvećena njezinu 150. rođendanu. Predstave sam izvodila pred zanimljivom publikom jer je to moj cilj, igrati za ljude koji ne mogu doći u kazalište, one na margini, u staračkim domovima ili zatvorima. Cilj je aktivirati ljude koji su željni topline, bliskosti, ljudskosti, onog što je nama Ivana davala. Povratna reakcija publike je sjajna. Ljudi nemaju potrebu ni pljeskati jer osjećaju mir i potrebu biti sami sa sobom - govori autorica Mira Perić.

Pozdravne riječi u ime Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti uputila je i dekanica Emina Berbić Kolar, istaknuvši da je Mira najveća umjetnica Fakulteta te da je osmislila savršen poklon za Ivanin rođendan.

- "Blagoslov" je poklon kojim ona vraća ženski dug, od jedne suvremene žene 21. stoljeća ženi 20. stoljeća iz perspektive provincijske sredine Slavonskog Broda. Obitelj Brlić u to je vrijeme bila među najutjecajnijim u Slavoniji i sve što se događalo, sve vjerske i političke prilike i neprilike, prošlo je kroz njezinu obiteljsku kuću. Ivana s 18 godina preuzima sve moguće uloge, majke, supruge i osobe koja će morati usmjeriti sve dobre i loše odnose između Strossmayera i jugotežnja o osamostaljenju. Premlada da bi bila stup za sve ono što je morala biti, na kraju je ipak ispala vrlo hrabra rođenjem i obrazovanjem sedmero djece. Ponašala se u skladu s društvenim vrijednostima tog doba, bila je ugodna supruga, s kojom su razgovarali brojni uglednici, no odmak od svega bila joj je književnost. To je bila njezina psihoterapija - rekla je Emina Berbić Kolar.

Elena Lukić
Mira Perić

autorica i glumica

Ona je neodoljiva, velika, autentična, a opet ponizna, iako tu riječ svatko od nas doživljava na svoj način. Služila je umjetnosti i zato je uspjela dotaknuti tu veličinu, to prostranstvo.

Simbol ženske borbe
Dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Emina Berbić Kolar istaknula je kako Mira Perić u predstavi “Blagoslov” promišlja o ulozi velike žene kojoj nikada nismo dovoljno rekli hvala, vraćajući joj ženski duh. “Ivana je sebe uvijek zapostavljala ugađajući ostalima, i to je često ženski problem, no danas ju prepoznajemo kao simbol ženske borbe i težnja s kojima i dalje vodimo bitku”, dodala je.

Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE DOMOLJUBNE STIHOVE

Najbolji Ante Ćurić iz Bjelovara

PETI PRANDAU FESTIVAL ORGULJAŠKE I KOMORNE GLAZBE

Donji Miholjac: Pet koncerata vrsnih hrvatskih glazbenika

Najčitanije iz rubrike