Osijek
SVEUČILIŠTE USKLAĐUJE TRŽIŠTE RADA I UPISNE KVOTE

Više brucoša na Građevini, manje na Pravnom fakultetu
Objavljeno 4. lipnja, 2019.
Sveučilište se studijima na engleskom i njemačkom okreće i ostatku Europe

Vezani članci

STUDENTSKA TRIBINA NA GRAĐEVINSKOM I ARHITEKTONSKOM FAKULTETU

Poznato kako će provoditi upise na sva četiri studija

Uskladiti potrebe tržišta rada i upisne kvote - ono je na što već godinama upozoravaju struka i mediji. Na smanjivanje kvota čelnici fakulteta vrlo su osjetljivi, jer to bi značilo i potencijalni gubitak radnih mjesta, novca i sve drugo što posljedično povlače takvi rezovi za sobom. No struka je rekla: previše je pravnika i ekonomista, treba nam više visokoobrazovanih u tehničkim i prirodnim znanostima, trebaju nam novi moderni programi! Na taj se apel za iduću akademsku godinu Sveučilište u Osijeku nije oglušilo, već doista slijedi preporuke - osim što uvode velik broj novih diplomskih studija, čak i na stranim jezicima, uistinu će upisati manje bucoša prava, a znatno više, primjerice, brucoša građevine. Ipak, broj brucoša na Ekonomskom ipak ostaje isti, no i tu ima novosti.

Na Ekonomskom isto
Naime, na osječki se Ekonomski fakultet u sljedeću akademsku godinu može upisati jednak broj brucoša - njih 525, i to u sveučilišne programe. Premda se stručni studiji Trgovine i Računovodstva s prošlogodišnjih 120 mjesta ove godine neće upisivati, upisna kvota na EFOS-u nije ništa manja. No to je vjerojatno zbog novog studija Ekonomska politika i regionalni razvitak koji kreće ovoga rujna, a za koji, čujemo, vlada velik interes.

Za Pravni fakultet, s druge strane, 50 je mjesta manje pa se mogu upisati 422 studenta - 60 socijalnih radnika i 220 pravnika na sveučilišnom te 130 upravnih pravnika na stručnom studiju.

Najveći rez napravljen je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, čemu bi se mogli pripisati prošlogodišnji katastrofalni upisni rezultati, a na što se nadovezuju nikad lošiji rezultati državne mature učenika u obližnjim slavonskim školama iz kojih gravitiraju ovom osječkom fakultetu. Naime, u lanjskom ljetnom roku FAZOS je upisalo 119 od 439 planiranih studenata! Premda je taj broj nakon jesenskog roka nešto porastao, ove će godine imati čak 79 brucoša manje, točnije mjesta je za njih 360. No cijena i popularnost bi itekako mogli porasti FAZOS-ovoj Agroekonomici, Bilinogojstvu, Mehanizaciji, Zootehnici i Hortikulturi s obzirom na nedavno obećanje ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da će njegovo ministarstvo s 10.000 kuna godišnje stipendirati svakog studenta koji upiše neki od poljoprivrednih smjerova u Slavoniji.

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, unatoč dugogodišnjim lošijim upisnim rezultatima, primjerice lani je, nakon ljetnog roka, bilo upisano samo sedam studenata, upisne kvote ne smanjuju - ponovno je 45 upisnih mjesta. S druge strane, premda ih prate izvrsni upisni rezultati i iznimna popularnost studijskih programa - Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti kvote ipak nisu povećane, nego su smanjene za 11 mjesta pa je planiran upis za 336 brucoša u programe Ranog i predškolskog odgoja, Učiteljski studij i Kineziologiju.

Strani studenti
Najveći porast upisnih mjesta ima Građevinski i arhitektonski fakultet kojemu je kvota skočila na 284 mjesta zbog stručnog studija Građevine koji će uz jednak broj redovitih moći upisati i izvanredni studenti (ukupno 122).

Na novi preddiplomski sveučilišni studij Kultura, mediji i menadžment na Akademiji za umjetnost i kulturu moći će se upisati 82 studenta dok ih se na starim programima nekadašnjeg Odjela za kulturologiju upisivalo 56. Treba istaknuti da Akademija prednjači prema broju mjesta za strane državljane - planira ih upisati čak 16 (od toga 12 na novom studiju Kultura, mediji i menadžment). Naime, što se tiče stranih studenata, osječko Sveučilište planira ih upisati 64, a na većini je sastavnica broj jednoznamenkast.

U konačnici, na cijelo se osječko Sveučilište može u novoj ak. godini upisati 3730 preddiplomaca, 159 manje nego lani.

"Osluškujući potrebe tržišta rada u posljednjoj akademskoj godini kroz odluke Senata otvorili smo osam novih studijskih programa. Nastojimo vidjeti koji su deficitarni studiji na tržištu i staviti u mirovanje ili zatvoriti one koji više nisu aktualni. Istovremeno, Sveučilište se otvaranjem studija na engleskom i njemačkom sve više okreće i ostatku Europe", komentirao nam je nove upisne kvote prilikom proslave Dana Sveučilišta rektor Vlado Guberac. Spomenimo da bi se ak. godine 2020./2021. mogli upisati i prvi studenti Farmacije, Šumarstva te Povijesti umjetnosti.

Jasenka Pejaković
KAO I LANI NA FERIT-u, MEDICINI, FILOZOFSKOM...
Što se tiče prirodnih znanosti - matematike, fizike, biologije i kemije - tu su kvote uglavnom ostale jednake, a kreću se od 50 do 100 mjesta. Za Medicinu, studije Sestrinstvo i Fizioterapija, ali i Medicinsko-laboratorijsku dijagnostika također je planiran gotovo isti broj mjesta, no ove se jeseni neće moći upisati ni jedan student na studij Dentalna higijena. Ništa se ne mijenja na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, koji će ponovno upisati 145 brucoša, kao i na Filozofskom koji može primiti dobro poznat broj od 290 budućih studenata. Na FERIT-u je također gotovo isti broj kao i prošle godine - ukupno 400 mjesta, kao i na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu (195).
3730

brucoša moći će se upisati u akademskoj godini 2019./2020. na osječko Sveučilište
Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

TEEN ZBOR INSTITUTA POLIFONIJA

Prva nagrada s pohvalom cum laude u Belgiji

Najčitanije iz rubrike