Osijek
STUDENTSKA TRIBINA NA GRAĐEVINSKOM I ARHITEKTONSKOM FAKULTETU

Poznato kako će provoditi upise na sva četiri studija
Objavljeno 4. lipnja, 2019.

Vezani članci

SVEUČILIŠTE USKLAĐUJE TRŽIŠTE RADA I UPISNE KVOTE

Više brucoša na Građevini, manje na Pravnom fakultetu

SVEČANA PROMOCIJA

Promovirani inženjeri građevinarstva

Na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek prošlog je tjedna održana studentska tribina na kojoj su dekan, izv. prof. dr. sc. Damir Varevac, i prodekanica za nastavu i studente, izv. prof. dr. sc. Mirjana Bošnjak Klečina, odgovarali na pitanja studenata.

Povod za tribinu bile su neke nejasnoće oko upisa studenata na diplomski studij. Proteklih je godina, naime, zanimanje za diplomske studije Hidrotehnika i Prometnice bilo iznimno slabo, većina je studenata odabirala ili studij Konstrukcije ili studij Organizacija, tehnologija i menadžment građenja, zbog čega se studij Prometnice prošle godine uopće nije provodio, a za Hidrotehniku se jedva skupio minimalan broj studenata. Što zbog vlastitih interesa, što zbog interesa tržišta rada, koje zahtijeva inženjere svih profila, fakultetska je uprava odlučila tomu doskočiti.

- Prošle su se godine upisi odvijali preko sustava Studij.hr, gdje smo dali kvote za svaki smjer. Ukupno 120 mjesta, kolika nam je maksimalna dopuštena kvota, podijelili smo na četiri smjera. Dogodilo se to da je na smjerovima Konstrukcije i Organizacija bilo ukupno 80 mjesta, a prijavljena 62 studenata, što znači da su svi mogli stati u ta dva smjera. Na smjer Prometnice prijavilo se samo dvoje studenata, a na Hidrotehniku njih šestero. Na temelju šestero prijavljenih još nekako i možemo pokrenuti studij, ali za dvoje ne možemo, tako da prošle godine nitko nije upisan na smjer Prometnice - rekao je uvodno dekan Varevac, objasnivši nakon toga studentima zbog čega je važno osigurati upis na svim smjerovima.

- Osim zbog samog Fakulteta, gospodarstvo zahtijeva da za tržište rada osiguramo sve profile inženjera. Potpuno je neupitno da svi smjerovi moraju biti upisani, jer kada jedan smjer ne ide godinu ili dvije, što će biti s onim studentima koji nisu ostvarili pravo potpisa iz jednog predmeta, kada će oni dobiti priliku ponovo odslušati taj predmet - zapitao se dekan.

Ove godine problema, čini se, ipak neće biti. Na Fakultetu su pronašli kompromis koji je naišao na odobravanje studenata. Osim toga, dovoljan broj njih, saznali smo to anketirajući okupljene studente, planira upisati jedan od dva "kritična" smjera.

- Ove godine kvote za diplomski studij odredit ćemo na sljedeći način: minimalno osam studenata morat će upisati Prometnice i isto toliko Hidrotehniku. Recimo da vas se prijavi 60. Od tih 60 vas 16 mora ići na ta dva smjera te ostaju 44 mjesta. Od ta 44 mjesta minimalno 40 posto studenata mora upisati Organizaciju i isto toliko Konstrukcije, ostalih 20 posto moći će birati, tako da se može dogoditi da Konstrukcije imaju više studenata, a Organizacija manje, što ostavlja prostora da se organizirate - rekao je dekan, objasnivši detaljno sam postupak prijave.

- U prijavi ćete navesti svoje preferencije, odnosno koji vam je studij prvi, a koji drugi, treći i četvrti izbor. Ići ćemo od najboljeg s rang-liste i tako popunjavati studije. Točan broj studenata koji će "upasti" na Organizaciju i Konstrukcije znat ćemo nakon što predate prijave. Predviđamo da će vas biti 60, što znači da će minimalno 17 studenata morati na Konstrukcije, isto toliko na Organizaciju, a ostatak na Hidrotehniku i Prometnice. Očekujem da će sedam-osam studenata odabrati Prometnice i Hidrotehniku, što znači da će isto toliko studenata, najlošijih po prosjeku, ići tamo gdje bude bilo mjesta, međutim, ako osam kandidata odabere Prometnice, a isto toliko Hidrogradnju, neće biti nikakvih problema, odnosno nikoga nećemo morati tjerati da upiše smjer koji ne želi - zaključio je dekan.

Prodekanica Bošnjak Klečina pozvala je studente da se odazovu predstavljanju smjerova diplomskog studija kako bi dobili što bolji uvid i odabrali ono što im najviše odgovara, sugestivno naglasivši da na burzi rada nema ni jednog nezaposlenog inženjera koji je završio smjer Prometnice.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana