Regija
ŽUPAN ANDROVIĆ NA POPLAVLJENOM PODRUČJU

Gradnja akumulacijskog jezera čeka procjenu struke
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
SLATINA - O višegodišnjem problemu izlijevanja rijeke Voćinke na području naselja Balinci, Četekovac i Čojlug u Općini Mikleuš virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, njegova zamjenika Marija Klementa i zapovjednicu Vatrogasne zajednice VPŽ-a Mateju Fras Venus na licu mjesta upoznali su načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović i predsjednik DVD-a Četekovac Dario Košorog, te predsjednica DVD-a Nova Bukovica Maja Kiš. Čelnici županije, naime, posjetili su poplavljena područja u istočnom dijelu županije, odnosno naselja Gornje Viljevo u Općini Nova Bukovica te Četekovac i Balince u Općini Mikleuš. "Obišli smo teren, bili smo sve do mosta u Ćeralijama i odvojka prema Rijencima. Dogovorili smo se da ćemo održati sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, u Općini Mikleuš, u Županiji ili u Hrvatskim vodama, kako bi se u predstojećem periodu obavilo čišćenje korita Voćinke, odnosno izgradile određene barijere ili akumulacijsko jezero. Naravno, struka i stručnjaci predložit će što se može učiniti. Za te zahvate bit će potrebna i određena sredstva, ali situacija nalaže da se na sadašnjem stanju više ne smije ostati", rekao nam je načelnik Dundović.


Prema riječima župana Igora Androvića, sa stanjem na terenu upoznali su se i predstavnici VGI-ja Karašica - Vučica iz Donjeg Miholjca. Prvi razgovori o trajnom rješenju problema rijeke Voćinke upućuju na potrebu gradnje akumulacijskog jezera jer samo čišćenje korita ne bi dalo željene učinke, ali sve ostaje na procjeni struke.


– Unatoč kiši, voda se povlači i razina vode u Voćinki smanjuje se. Šteta, međutim, postoji i čim se voda povuče, izaći će na teren općinska povjerenstva i utvrditi koja je to šteta nastala i hoće li biti temelja za proglašenje elementarne nepogode. Vjerojatno hoće, ali odluke povjerenstava otklonit će paušalne procjene - kaže župan Andrović.


Sa stanjem u Zokovu Gaju, u Općini Zdenci, Androvića i njegove suradnike upoznali su općinski načelnik Tomislav Durmić i pročelnik Željko Vremić. Na području Zokova Gaja, kod ribnjaka Grudnjak, voda se izlila na poljoprivredne površine, a otežano se prometuje na dionici Zokov Gaj – Bokšić – Beničanci.
Još se jednom pokazalo da su vatrogasci, kako ovdje tako i na ostalim poplavljenim područjima, vrlo dobro organizirani i kako u kritičnim situacijama prvi pomažu stanovništvu. P. Žarković
Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

Najčitanije iz rubrike