Osijek
STUDENTSKA KONFERENCIJA “INFODASKA”

Informacijska tehnologija kao pokretač promjena
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Uloga informacijskih ustanova u procesu promjena i odnos informacijskih stručnjaka prema tehnologijama teme su u fokusu dvodnevne studentske konferencije ‘‘InfoDASKA‘‘, koja je u petak započela na osječkom Filozofskom fakultetu u organizaciji Kluba studenata informacijskih znanosti Libros.

Riječ je o konferenciji koja se organizira od 2008. jednom godišnje, naizmjence u Zadru, Osijeku i Zagrebu. Sudionici su studenti knjižničarstva i informacijskih znanosti iz navedenih gradova, uz goste iz Mostara. A krovna je tema ovogodišnje konferencije "Informacijska tehnologija kao pokretač promjena".

- Pripremili smo predavanja, radionice i izlaganja. Jedna od zanimljivih radionica bavi se mobilnim aplikacijama i kako se one izrađuju za osobe starije dobi. Ušli smo i u repozitorij fakulteta, baze podataka, dosta je toga posvećeno knjižnicama i tomu kako informacijska tehnologija utječe na informacijske ustanove, ali i kako te iste ustanove utječu na razvoj tehnologije - kaže glavna organizatorica konferencije Ivona Palko.

Zamjenica voditelja Odsjeka prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković ističe kako je u knjižničarstvu i informacijskim znanostima tehnologija danas iznimno bitna i nezaobilazna stavka.

- Od elektroničkog poslovanja na koje su mahom prešle sve knjižnice u obradi građe, sve do same građe koja je velikim dijelom u elektroničkom oblikom, za čije je korištenje potrebna oprema poput čitača i računala - dodaje Faletar Tanacković.

Prateći sve te suvremene trendove mijenjali su se i njima prilagođavali i studijski programi stavljajući sve veći naglasak na informacijsku tehnologiju, pa je i sve više bivših studenata Odsjeka zapošljava u IT branši. Jedan je od njih i pozvani predavač Feđa Ivanšić, čija se tvrtka Barrage d.o.o., pojednostavljeno rečeno bavi razvojem softvera, podatkovnih centara te pružanjem podrške klijentima i njihovim korisnicima, a zapošljava više od 90 ljudi. Studentima je ispričao čime se danas bavi i koliko mu je u tome pomoglo znanje stečeno tijekom studiranja.

Na kraju konferencije odabrat će se najbolji rad, a studenti će se i dobro zabaviti na "konferencijskom partiju" uz pop-up kviz i neformalno druženje.
J. Pejaković
Na konferenciju su stigli studenti knjižničarstva i informacijskih znanosti iz Zagreba, Zadra i Mostara
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike