Kultura
JASNA HORVAT NA KOLEGIJU RAVNATELJA

O glagoljici u Zagrebu, Budimpešti i Popovači
Objavljeno 27. travnja, 2019.

Vezani članci

DESETA GODIŠNJICA KNJIŽEVNOG STVARALAŠTVA: U TISKU NOVI ROMAN

Jasna Horvat: Unutrašnji svijet Eugena Savojskog moja je fikcija iz očišta Osijeka

U POVODU DANA HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA U ZAGREBU

Digitalno učenje i kaligrafsko pisanje glagoljice u Matici hrvatskoj

ŽIVOT GLAGOLJICE NA EKONOMSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Autorsko vođenje Aulom glagoljice

Treći put u samo mjesec dana Jasna je Horvat održala predavanje Novi život glagoljice, a nakon što su ga u ožujku poslušali učenici gimnazije Titoš Brezovački u Zagrebu te učenici Hrvatske gimnazije u Budimpešti.


Predavanje Jasne Horvat organizirano je u okviru Kolegija ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije. Uz ravnatelje, predavanju je Jasne Horvat nazočila pročelnica Vesna Šerepac te župan Igor Andrović.


Predavanjem je prikazan proces populariziranja glagoljice u kojemu je važno mjesto zauzeo roman Az nagrađivane osječke autorice i i sveučilišne profesorice Jasne Horvat iz 2009. Riječ je o romanu koji je 2010. odlikovan nagradom za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a na temelju kojeg su napisani brojni seminarski i diplomski radovi.


Slušatelji su imali priliku doznati o procesu nastanka Aule glagoljice, prema kojoj je Ekonomski fakultet u Osijeku danas nadaleko prepoznatljiv, a koja je 2015. nastala u suautorstvu Jasne Horvat i Josipe Mijoč. Mogućnost multimedijskog vođenja Aulom glagoljice rezultat je ovogodišnje Kreativne riznice koja je slušateljima, prema riječima Jasne Horvat, jednako zanimljivo kao i Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije.


- Novosti uvedene na Kreativnoj riznici 2019. dodatno brendiraju Ekonomski fakultet kao ustanovu koja povezuje znanost i kulturu, najsuvremeniju digitalnu tehnologiju s baštinom te ustanovu koja vlastitu znanstvenu disciplinu stavlja na uslugu najširoj zajednici - ističe prof. dr. sc. Jasna Horvat.


Jasna je Horvat nazočne ravnatelje osnovnih škola Virovitičko-podravske županije pozvala da se na sljedećoj Kreativnoj riznici 2020. pridruže Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije koje će, kako je istaknula, za krovnu temu natjecanja imati upravo glagoljicu.
Zanimanje za glagoljicu raste, a posebice nakon 2014. u kojoj je glagoljica proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom, te nakon 22. veljače 2019., kada se počeo obilježavati Dan glagoljice. N.Vekić
Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike