Kultura
PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

“Četiri čudesne nezgode” voljet će i djeca i roditelji
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Iz opsežnog opusa Zvonimira Baloga za predstavu su odabrane četiri priče
Kruška kojoj izraste šešir, čovjek koji se toliko smanjio da ga crv pojede, ljepljivi gospodin koji se zbog smole zaposli kao muholovac i još ton tako visok da se ne može otpjevati. Da je sve to istina, najmlađi ljubitelji dramske umjetnosti uvjerit će danas (subota, 27. travnja) u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, gdje je u 18 sati na rasporedu premijerna izvedba predstave "Četiri čudesne nezgode" Zvonimira Baloga u prilagodbi i režiji Jelene Sitar, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Nakon uspješnice "Pliva patka preko Drave" dogovarali smo suradnju da vidimo što bismo još mogli napraviti u istom okruženju i Jelena je predložila da to bude Balog. Kada je k tome predložila da to budu neke ne toliko eksponirane pripovijetke, bio je to jedan jako lijepi prijedlog i izazov, na čemu sam joj zahvalan. Mislim da imamo nešto čime ćemo se ponositi u daljnjem radu našeg kazališta - kazao je ravnatelj DK-a Branka Mihaljevića, Ivica Lučić.

Iz opsežnog opusa hrvatskog kanonskog dječjeg pisca Zvonimira Baloga za predstavu su odabrane četiri priče u kojima je prikazana njegova nonsensna gramatika i stilistika. Likovno oblikovanje (scenografija, lutke i kostimi) prema Balogovim ilustracijama potpisuje Igor Cvetko, glazbu Urška Cvetko, asistentica za lutkarsku tehnologiju je Laura Reljan, a oblikovatelj rasvjete Igor Elek.

- Neopterećena time da je Balog toliko poznat i slavan, zapravo sam jako slobodno izabrala četiri priče u kojima je prisutan taj njegov nonsense. Rekla bih da je ova predstava sinergija kreativnog rada čitave grupe - autorske ekipe i sjajnih glumaca. Iako je kreativni proces bio vrlo brz, svatko je u njemu imao svoj prostor da bude najbolji što može, a mislim da je to svaki od pojedinaca i ostvario - istaknula je redateljica Jelena Sitar.

- Balog je kao neki paket i predstaviti ga samo kroz njegove riječi meni nije bilo dovoljno. Uzeo sam neke likove iz njegova ukupnog opusa i postavio ih na scenu, pri čemu se nisam htio natjecati s njim jer za takvo što nemam predispozicije. Nisam ga, naime, htio kopirati, nego sam ga pokušao razumjeti i osjetiti ispod kože, tako da mi je kao neka intravenozna balogovska stvar došla osnovna ideja za ilustraciju njegovih pojedinačnih likova, koji su u ovoj predstavi doista kao njegovi, ali su malo i moji (smijeh) - rekao je Igor Cvetko.

Junaci predstave "Četiri čudesne nezgode", namijenjene ponajprije kasnijem vrtićkom uzrastu te učenicima prvih i drugih razreda osnovne škole, čudni su i čudesni u isto vrijeme. Zajedno s lutkama na pozornici, koja je ionako čudesan svijet nevjerojatnog, uloge će tumačiti Tena Milić Ljubić, Grgur Grgić i Gordan Marijanović, koji je naglasio kako predstava ima elemente i lutkarstva, i cirkusa, i fizičkog teatra, pa čak i mjuzikla, unatoč čemu čini stilski uobličenu cjelinu.

- Priče su višeslojne, izvana su prikazane kroz određeni žanr, a unutra su to priče o čovjeku, odnosno o simbolici određenih ljudi. Neki od njih su uporni, neki škrti, neki imaju problem, tj. smolu... Tako da, osim djeci, mislim da će “Četiri čudesne nezgode” biti vrlo zanimljive i njihovim roditeljima - nadodala je Tena Milić Ljubić.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike