Magazin
KLASIĆ O KURLANDERU

Uvijek postoji opasnost da i sami proizvedemo čudovišta
Objavljeno 27. travnja, 2019.

Vezani članci

ILUZIJA POPLOČANA UŽASIMA

Okultno i nadnaravno: Druga strana nacizma

Prije dva tjedna gost Filozofskog teatra Srećka Horvata u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu bio je Eric Kurlander, autor knjige "Hitlerova čudovišta: Povijest nadnaravnoga u Trećem Reichu".

Recenzent knjige, uz dr. sc. Nadeždu Čačinovič, bio je i povjesničar dr. sc. Hrvoje Klasić, s kojim smo razgovarali o temi koju je Kurlander obradio na tako dojmljiv i sveobuhvatan način.

Zašto su "Hitlerova čudovišta" važna knjiga, što iz nje možemo naučiti?

- Kurlanderova knjiga ima taj bombastičan naslov koji će vjerojatno privući velik broj čitatelja, međutim, ono što je važnije, to je podnaslov koji glasi "Povijest nadnaravnoga u Trećem Reichu". Spomenut ću jednu od posljednjih rečenica u knjizi, koja je vrlo bitna (o tome smo pričali s Kurlanderom kad je nedavno boravio u Zagrebu): razmišljanje u nadnaravnim okvirima tek je jedan od elemenata potrebnih za shvaćanje nacizma! Dakle, Kurlander ne tvrdi da su Hitler, Goebbels, Himmler i ostali ubijali Židove i druge narode, ratovali da bi širili teritorij (Lebensraum - njemačka riječ za "životni prostor") zato što su vjerovali u nadnaravno i okultno, nego kroz knjigu vrlo argumentirano objašnjava kako su nadnaravno i okultno postali jedna od bitnih sastavnica u razvoju nacizma i prije nego što su osvojili vlast, a posebno nakon što su 1933. postali neupitna vlast u Njemačkoj.

ZAGROBNE SILE
Kurlander navodi i da izvorišta sprege nacizma i nadnaravnog treba tražiti još u 19. stoljeću, pa onda u Weimarskoj Republici...?

- Da, Kurlander daje iscrpan pregled kako je uopće došlo do toga, nije to bilo preko noći, Kurlander elaborira i pojašnjava neke od ključnih pojmova koji se vežu uz nacizam i nadnaravno, navodi izvorišta rasizma i antisemitizma u Njemačkoj, piše o Volkisch teorijama i nizu drugih stvari, a sve su to bile pojave koje se protežu od 19. stoljeća do 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća. Inače su u Weimarskoj Republici, nastaloj nakon poraza Njemačke u Prvom svjetskom ratu, okolnosti bile i više nego pogodne za razvijanje ezoteričnih, nadnaravnih i okultnih teorija, što su nacisti znali iskoristiti za svoje planove.

Treba spomenuti i da je to vrijeme kada je Njemačka na temelju Versajskog ugovora bila politički, vojno, ekonomski i moralno ponižena, a onda sve to treba gledati i kroz kontekst velike ekonomske krize 1929. godine. Podsjetit ću, Hitler godinu ranije, 1928., dobiva tek dva posto glasova i politički analitičari na njega i njegovu stranku gledaju s podsmijehom, da bi već iduće godine, zahvaljujući gospodarskoj krizi, dobio novu priliku da se pripremi za osvajanje apsolutne vlasti u Njemačkoj.

Premda se neke stvari iz toga vremena, napose ta veza nadnaravnog i okultnog s nacizmom, danas može doimati trivijalnom, pa i smiješnom, pitanje je jesu li vodeći nacisti na čelu s Hitlerom doista u to vjerovali?

- Mnogi me, kao i Kurlandera, to pitaju - jesu li nacisti stvarno vjerovali u nadnaravno i okultno ili su to samo vješto koristili u svojim planovima. Može se zaključiti, i na temelju onoga što Kurlander piše, da je velik broj nacista u to stvarno vjerovao. Himmler svakako najviše, inzistirao je primjerice na organizacijama poput Ahnenerbe, tajnog društva pri SS jedinicama koje se bavilo okultnim znanostima i istraživalo zagrobne sile. Pod Himmlerovom paskom planirane su i provođene mnoge ekspedicije po istočnoj i središnjoj Europi, ali i dalje, sve do Tibeta, kako bi sa na tim terenima kopalo po arhivima, izučavalo predaje o vješticama, vampirima, vukodlacima... Himmler i mnogi drugi nacisti također su vjerovali da su potomci Atlantiđana, da su arijska rasa koje se spasila nakon propasti Atlantide, i još gomilu takvih i sličnih bizarnih, okultnih i fantastičnih stvari iz parapovijesti, da o germanskim mitovima i legendama i ne govorimo, kao ni o Horbigerovoj ledenoj kozmogoniji, za naciste iznimo važnoj teoriji o postanku svemira i Zemlje.

Inače, što se vještica tiče, za Himmlera i naciste one su bile pozitivni ostatak njemačke prošlosti. Nacisti su smatrali da se pod utjecajem Židova kršćanstvo paljenem vještica u srednjem vijeku na taj način obračunalo sa starim poganskim njemačkim vjerovanjima. I zato su istražujući po europskih arhivima htjeli naći odgovore na pitanje kako se tada, u doba nacizma, boriti protiv Židova i svih drugih neprijatelja Trećeg Reicha.

I Joseph Goebbels bio je sklon istraživati nadnaravno i okultno, no više u smislu da takvo praznovjerje iskoristi u medijske, propagandne svrhe, kao veliki manipulator. Goebbels je u psihološkom ratu koristio i proročanstva Nostradamusa, kao i druge proroke, astrologe, radiesteziste, vidovnjake, čak su rađeni i horoskopi vodećih političara sa zapada, koji su onda distribuirani u Britaniju, Francusku, SAD...

Adolf Hiter je ipak bio pragmatičniji. Oni koji su pomno istraživali njegovo alpsko utočište Bargeshagen, kažu da u dvorcu nije bilo knjiga o političkoj teoriji i filozofiji, ali su pronašli puno knjiga o čudotvornom liječenju, vegetarijanstvu, germanskoj mitologiji i, ono što je zanimljivo - nađena je knjiga "Magija: Povijest, teorija i praksa" Ernsta Schertela iz 1923., koja govori kako manipulirati ljudima. Hitler je u toj knjizi podcrtao rečenicu: Magičar ne traži potporu naroda kako bi mu služio nego kako bi stekao vlast!

Što se tiče Rudolfa Hessa, taj je nacistički čelnik tajno sletio u Škotsku kako bi nagovorio Britaniju na mirovni sporazum, a na taj čin nagovorio ga je bio njegov astrolog. Navodno se Hessu i u snu obratilo nešto nadnaravno pa je imao dodatni motiv da napusti Hitlera.

POZIV NA OPREZ
Na kraju, kakav bi bio zaključak o temi koju je Kurlander impresivno elaborirao i dokumentirao?

- Sve skupa bila je to kod nacista jedna kombinacija vjerovanja i pragmatike, teorije i prakse, razvijana i na temeljima njemačke tradicije, mitova i legendi, da bi se iz svega toga, uz nacionalsocijalističku ideologiju i politiku, izrodio Drugi svjetski rat i genocid nad Židovima. Za naciste, Židovi su bili najveća opasnost, zamjerali su im, između ostalog, i da su preko sv. Pavla izopačili Kristovo učenje, a prema Hitleru kršćanstvo je bilo lokalni pokret arijske opozicije vladajućim Židovima.

Inače, brojne su knjige napisane o temi nacizam i nadnaravno, okultno, ponajviše iz pozicije onih koji vjeruju u okultno i nadnaravno, no Kurlander u to ne vjeruje, on to sve elaborira s pozicije znanstvenika, studiozno, hladno i argumentirano.

Što se pak "čudovišta" iz naslova tiče, onih hitlerovskih Europa srećom nema, no postoji opasnost da i sami proizvedemo "čudovišta" svojim odnosom prema drugima i drugačijima, različitijima od nas, i zato držim da ovu knjigu treba svakako pročitati. Treba učiti iz prošlosti, pa makar ona bila u jednom svom dijelu toliko nevjerojatna kao što je to sprega nacizma s nadnaravnim i okultnim. U vremenima velikih kriza situacija se vrlo lako izokrene nagore, pa je onda lako naći neprijatelja i u svom susjedstvu.

Darko Jerković
Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

Najčitanije iz rubrike