Regija
ZAVRŠENA EDUKACIJA

Osposobljeno pet biciklističkih vodiča
Objavljeno 24. travnja, 2019.
Turistička zajednica Donjeg Miholjca inicirala je edukaciju za bike-vodiče
DONJI MIHOLJAC - Cikloturizam na području grada Donjeg Miholjca kao selektivni oblik turizma dobiva sve više na važnosti.
Mogućnosti i potencijale cikloturizma prepoznala je Turistička zajednica grada Donjeg Miholjca, koja je osmislila i organizirala stručno osposobljavanje za turističke i prvi put za biciklističke vodiče, koju je završilo pet kandidata. Edukaciju su provodili profesori Ekonomskog fakulteta u Osijeku, a nakon seminara za turističke i bike-vodiče ispit su uspješno položili Zvonko Brkić, Siniša Crnčan, Boris Poslon, Jelena Rodić i Nenad Korenj. Uspješni polaznici dobili su potvrdu kojom se stječe stručni naziv turističkog vodiča za područje četiriju županija i potvrdu za bike-vodiča. U povodu završetka seminara za turističke i ciklotursitičke vodiče u gradskoj vijećnici u Donjem Miholjcu održana je svečana podjela potvrda, koje su polaznicima uručili prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić. Dekan Crnković istaknuo je kako se edukacije za turističke vodiče provode 20 godina, ali za bike-vodiče prvi put, te da će se dalje razvijati i koristiti za razvoj turističke ponude.


Gradonačelnik Aladić istaknuo je kako Donji Miholjac ima važne i dobre preduvjete za razvoj kontinentalnog ruralnog turizma koji su uklopljeni u Strategiju razvoja turizma grada Donjeg Miholjca.


Melia Vidaković, direktorica donjomiholjačkog TZ-a, najzaslužnija je osoba za edukaciju za bike-vodiče. Istaknula je kako je cikloturizam kao selektivni oblik turizma i njegove potencijale među prvima prepoznala upravo Turistička zajednica još 2004. kada je takvu ideju bilo gotovo nemoguće primijeniti u tadašnje okvire i promišljanja i institucija i samog društvenog okruženja.


Govoreći o turizmu istočne Hrvatske, prof. dr. sc. Drago Ružić, profesor na Katedri za marketing EFOS-a, istaknuo je kako su Slavonija i Baranja nebrušeni dijamant u kruni hrvatskog turizma.


- Ono što je jako važno, to je široka slavonska duša, da smo gostoljubivi i gostoprimljivi, a što u turizmu ima veliko značenje. Ne možemo mijenjati turističke tokove, no dugoročno Slavonija i Baranja ima svoje mjesto u turističkoj ponudi Hrvatske - rekao je Drago Ružić. Posebno je i izuzetno važno, kaže Ružić, da je istočna Hrvatska sigurno i dostupno mjesto za obiteljske godišnje odmore.


U prvoj generaciji ciklovodiča edukaciju je uspješno završio i 66-godišnji Nenad Korenj. Prije deset godina educirao se za turističkog, a sada i za bike-vodiča. Profilirao se za vođenje turista s riječnih brodova koji krstare Dravom i Dunavom.
- Edukcija za biciklističkog vodiča logičan je nastavak cjeloživotnog učenja. Po prirodi sam znatiželjan, a svima bih poručio da imaju hrabrosti upustiti se u istraživanje sebe i svojih mogućnosti. Ja sam počeo s 55 godina, pa prema tome nikada nije kasno - rekao je Korenj.
Snježana Fridl
Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike