Regija
26. SVIBNJA DVA FESTIVALA DEMOKRACIJE

Na izbore za EU i VMO - isti dan
Objavljeno 17. travnja, 2019.
ĐAKOVO - Đakovčani će u nedjelju, 26. svibnja, na dvostruke izbore – na one za Europski parlament i izbore za članove vijeća mjesnih odbora (VMO). Da se potonji izbori poklope s datumom euro-izbora odlučilo je Gradsko vijeće Đakova na prošlotjednoj sjednici, kada je donesena odluka o raspisivanju izbora za članove VMO-a na području grada Đakova upravo za taj dan, 26. svibnja. Time se, kako je vijećnicima rekao gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ), prvenstveno želi postići efekt veće izlaznosti građana "na festival demokracije", a potom uštede. Oporbi, barem njezinu dijelu, datumsko podudaranje izbora za Europski parlament I za članove vijeća mjesnih odbora nije se svidjelo. HNS-ova vijećnica Ankica Mandić ocijenila je za vijećničkom govornicom kako se ti dvoji izbori uopće ne podudaraju.

– Zašto grad Đakovo uvijek mora biti neki eksperiment s nečim, pa sada i s održavanjem dvaju sadržajno potpuno različitih izbora?! - zapitala je Ankica Mandić, uz poruku da su vijećnici HNS-a protiv toga jer da se teme tih dvaju izbora uopće ne dotiču. Oporbeni vijećnik Zoran Vinković (koalicija Srcem za Đakovo) također ne vidi dodirne točke tih dvaju izbora a da bi se održavali istoga dana, no zalaže se da naknade za članove biračkih odbora i za euro-izbore i izbore za članove VMO-a budu jedinstvene.

- HNS neće podržati ovaj datum održavanja izbora za mjesne odbore, 26. svibnja, no slažemo se da naknade za članove svih biračkih odbora, bez obzira na provedbi kojih izbora budu angažirani, budu jednake - rekla je HNS-ova vijećnica Nina Pološki Jurjević. Prijedlog o jedinstvenim naknadama je usvojen.

HDSSB-ov Ivan Drobina kaže da njegova stranka podržava isti datum za oba izbora, a za SDP-ovu vijećnicu Sanju Bježančević ti izbori itekako imaju zajedničke točke.

- Jer, nepovratna sredstva koja se povlače iz fondova Europske unije povlači lokalna samouprava, da se troše za lokalne projekte - rekla je Bježančević. Ukazala je na pojedina biračka mjesta za koja drži da su u za izbore neadekvatnim prostorima, a gradonačelnik Mandarić odgovara kako je na nizu biračkih mjesta došlo do promjena u potrazi za prostorima primjerenijim za izbore, pa će se 26. svibnja na njihovoj "listi" naći i neke nove lokacije, kao što je prostor Hrvatske poljoprivredne agencije u Nazorovoj ulici. Gledala su se, čulo se, gdje se mogu smjestiti dva biračka odbora u susjednim prostorijama. S. Župan
Dvoji izbori organiziraju se isti dan, pojašnjava se, u prvom redu zbog veće izlaznosti, a potom ušteda
Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike