Dome slatki dome
LJEPOTA LUKOVICA

Eksplozija boja i oblika u prirodi
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Možete kupiti već procvale lukovice posađene u posude te ih sa zemljom presaditi u vrtno tlo

Lukovičasto cvijeće u punoj je cvatnji. Vjerojatno ste tek sada, vidjevši rascvjetale bokore narcisa i tulipana, poželjeli poneku takvu lukovicu imati i u svome vrtu. Ali sada je za to prekasno.

Naime, ti prekrasni cvjetovi rezultat su sadnje u jesenskim danima i prospavanog zimskog sna, prikupljajući snagu za ovako bogatu cvatnju. Za to vrijeme ojačao im je korijen, koji je nužan za prehranu biljke kada ona potroši rezervne tvari iz lukovice. Što je klima hladnija, preporuča se ranija sadnja.

Dubina sadnje
Dakle, vodite računa o tome da vam ne promakne termin sadnje i ove godine, da ne biste bili zatečeni i sljedećeg proljeća. Ako ipak žudite za biljčicom u svom vrtu ili na balkonu, možete kupiti već procvjetale lukovice posađene u posude te ih sa zemljom posaditi u vrtno tlo. Na taj način biljke neće doživjeti šok zbog presađivanja, a vi ćete dobiti dašak proljeća nadohvat ruke. Takve lukovice mogu se naći u vrtnim centrima.

Naime, lukovice se vrlo brzo razmnožavaju, pa ćete ih iz godine u godinu imati sve više ako ih nakon cvatnje ne vadite iz vrtne zemlje. Matična lukovica, skraćeni izdanak sa sočnim listovima, stvorit će svake godine jednu do dvije manje postrane. One neće cvjetati prve godine, ali će svake godine iznova skupljati hraniva za naknadnu cvatnju. Naime, lukovice narcisa, tulipana, zumbula, irisa, visibabe, muscara nije potrebno svake godine nakon cvatnje vaditi iz zemlje i presađivati na drugo mjesto.

Dapače, dopustite im da tijekom nekoliko godina stvore veću nakupinu lukovica koje su nastale iz matične te ih tada podijelite i u jesen presadite na novo mjesto.

Veličina lukovice ovisi ponajprije o vrsti, a zatim i o kvaliteti. Lukovice za svoje stanište preferiraju srednje teška i lakša tla jer u njima biljka lakše izbija na površinu. Treba izbjegavati teška glinena tla u kojima se tijekom zime zadržava voda, koja može prouzročiti truljenje lukovica. Na takvim tlima obvezno je popravljanje strukture tla unošenjem pijeska i humusa, kao i drenaža. Dubina sadnje ovisi o tlu, kao i o veličini lukovice. U težim tlima sadimo ih na dubinu dvije visine lukovice, a u lakšim na tri. Sve vole zaštićen položaj od jakih vjetrova te sunčano stanište ili polusjenu. Ove biljke cvjetaju od veljače do svibnja, ovisno o vrsti, sorti i vremenskim uvjetima. Nakon što se biljka pojavila iznad površine tla, potrebno ju je redovito plijeviti i okopavati da bi dotok vode i hranjiva bio neometan prisutnošću neželjenog korova i stvaranjem pokorice na tlu.

Nezahtjevan uzgoj
Ove biljke, bez obzira na sve spomenuto, nezahtjevne su i lako se uzgajaju. Stvorit će nezamjenjiv dojam uz rubnjake, unutar cvjetne gredice. Najljepše djeluju u većim skupinama, u kombinaciji nekoliko vrsta, sorti i boja. Kombinirajući veću skupinu, vodite računa o visini cvjetne stapke da površina ne bi izgledala neuredno ili nestručno posađena. Poštujte osnovno pravilo, niže biljke u prvi plan, više u pozadinu. Također, obratite pozornost na vrijeme cvatnje. Možete planirati tako da sve cvatu istovremeno ili da smišljenom sadnjom prolongirate cvatnju kako biste mogli duže uživati u povremenim iznenađenjima. Što se komponiranja boja tiče, uprirodi je sve dopušteno.

Jasminka Knežević
Rezano cvijeće
Kada ocvatu, pustite ih da se same osuše kako bi vas i dogodine uveseljavale svojom bogatom cvatnjom. Najmilije vrste, narcise, tulipani i irisi bit će dobar izvor rezanog cvijeća cijelo proljeće ako pažljivo isplanirate vrijeme cvatnje. Osim što će dekorativno izgledati u vrtu, obogatit će svaki interijer i unijeti dah proljeća. U vazi s adekvatnim oblikom bit će nezaobilazno osvježenje svakoj prostoriji. Odabrana vaza neka bude jednostavnog oblika bez suvišnih šara kako bi do potpunog izražaja došla ljepota cvijeća.
Poštujte osnovno pravilo, niže biljke u prvi plan, više u pozadinu
Najljepše djeluju u većim skupinama, u kombinaciji nekoliko vrsta, sorti i boja.
Lukovice se vrlo brzo razmnožavaju, pa ćete ih iz godine u godinu imati sve više ako ih nakon cvatnje ne vadite iz vrtne zemlje
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike